Stichting Legalize!: paddoverbod is Klink-klare onzin

Wo 4 Juni 2008 21:50 | Frank | 4767 keer bekeken | 2 reacties | 5 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Met een ludieke actie door heel Nederland heeft de stichting Legalize! geprotesteerd tegen het dreigende verbod op 168 paddestoelen. De stichting wil hiermee onder meer aandacht vragen voor het risico op vervolging van tuin- en landeigenaren, dat het verbod veroorzaakt. Een Legalize! team plantte op woensdag 21 mei 2008 symbolisch paddo’s bij Theo Maassen en Henk Westbroek. Fred Teeven (VVD) en Lea Bouwmeester (PVDA) namen een bloempotje met paddo’s in ontvangst. Verder werden met behulp van supersoaker waterpistolen miljarden paddosporen verspreid in Nederland.

Met een dreigend paddoverbod worden 168 paddestoelen illegaal. Dit zijn niet alleen de bekende paddo’s, maar ook 150 andere soorten. Veel van de verboden paddestoelen komen vrij in Nederland voor en kunnen bij iedereen in de tuin verschijnen. O.a. het bezit, de teelt en de verkoop van deze paddestoelen wordt strafbaar met celstraffen tot wel 6 jaar. De wetswijziging creëert een onhoudbare situatie, waarin burgers, bedrijven en organisaties vogelvrij zijn.

Om deze absurde situatie onder de aandacht te brengen heeft de stichting Legalize! deze week acties uitgevoerd onder het motto: ‘Paddo verbod Klink-klare onzin’.

Activisten van Legalize! en BNN-presentator Filemon Wesselink hebben op 21 mei onder de bezielende leiding van schrijver Hans Plomp een bezoek gebracht aan de tuinen van cabaretier Theo Maassen, en politicus en presentator Henk Westbroek. Daar werden paddo’s geplant en paddosporen verspreid met waterpistolen. Deze sporen zijn ook verspreid bij de ministeries van VWS, de Hofvijver en het ministerie van landbouw en visserij. Aan het einde van de actiedag hebben de activisten vanuit een luchtballon miljarden paddosporen verspreid door Nederland.

Over een week zullen 168 paddo’s verboden worden indien minister van Volksgezondheid Klink (CDA) kritische vragen van leden van de tweede kamer naar tevredenheid kan beantwoorden. De minister heeft advies van diverse organisaties als de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR) in de wind geslagen. Vier adviescommissies van de minister en diverse wetenschappelijke organisaties hebben hem erop gewezen dat een paddoverbod de gezondheidsrisico’s juist vergroot. De wetswijziging is ook afgekeurd door de VNG.

De stichting Legalize! is woedend over het feit dat minister Klink alle wetenschappelijke raad in de wind slaat en compleet zijn eigen weg gaat. Klink heeft de conclusies van zijn eigen onderzoekscommissie omgedraaid en de enige controlerende instantie (BOR) heeft hem hard op zijn vingers getikt, maar de minister drukt zijn bestuurlijke besluit er toch doorheen.

Minister Ab Klink was niet bereid om commentaar te geven op het paddoverbod.

“Met een verbod op 168 paddestoelen is in de herfst het hele bos illegaal. Zelfs de paddestoel met rood met witte stippen gaat eraan. Het is hiermee een extremistische heksenvervolging geworden”, aldus Hans Plomp, auteur van het boek Uit je bol.

“In de herfst staan er in mijn tuin overal kaalkopjes”, merkte Henk Westbroek op. “Komt straks de paddopolitie mijn tuin in om te kijken wat er hier groeit? Zelfs op het grasveld van FC Utrecht groeien paddo’s. Moet het stadion dan ook verboden worden? Ik kan niet tegen dat moralistische. Vroeger als student ging ik zelf plukken, maar nu niet meer.”

“Paddo’s zijn voor mij wel heel belangrijk en ik wil dat toch wel een paar keer per jaar blijven doen”, zei Theo Maassen. “Ik ga toch proberen, illegaal, om er aan te komen. Als het illegaal wordt gaan mensen het net zo hard gebruiken, alleen dan zonder een goeie jongen die voorlichting geeft. Dan zullen er misschien wel ergere problemen ontstaan. Ik vind niet dat de overheid mij mag verbieden wat ik in mijn mond mag steken.”

“Kleine kinderen die in het bos lopen met een paddestoel, zijn die dan straks strafbaar?” verbaast Lea bouwmeester (PVDA) zich over het verbod. “Klink is eigenlijk hartstikke liberaal. Maar Hirsch Ballin, dat is een man met heel veel macht binnen de partij. Die wil het ene na het andere verbod. Hij viert echt een feestje. Klink heeft ook heel lang nagedacht over het verbod en wilde eigenlijk helemaal niet overgaan tot een verbod. Maar dan krijg je allerlei dealtjes op allerlei onderwerpen.”

Stichting Legalize! is net als een nipte minderheid in de Tweede Kamer voorstander van het verder reguleren van paddo’s. Een vergunningstelsel is zeker wenselijk. De stichting heeft grote bezwaren tegen de verkoop van paddo’s in niet gespecialiseerde toeristenwinkels in Amsterdam zonder enige vorm van voorlichting. Legalize! benadrukt dat het kleine aantal - zeer betreurenswaardige - incidenten zich tot buitenlandse toeristen in de hoofdstad heeft beperkt, en dat er nauwelijks incidenten met paddo’s in de rest van Nederland bekend zijn.

Zondag 25 mei 2008 zendt het BNN-programma Spuiten en slikken (Nederland 3) beelden van de acties uit.

Bron: psychonaut.com

Reacties

  Paddestoelen verbod

  Vr 6 Juni 2008 02:11 | Strijder |

   

   

  hoeveel doden er ook vallen.. alcohol blijft buitenschot, tabak ook

   

  brengt vast teveel geld in de schatkist...

   

  door de paddestoelen te verbieden ga je straks krijgen champignons met lsd want dat is goedkoper dan paddestoelen, ik ben benieuwd hoeveel problemen er door deze maatregel zullen ontstaan...

   

  welterusten, ik ga ook maar slapen..


  Zonzijde van Paddoverbod

  Zo 8 Juni 2008 20:05 | Vincent Brunott |

  Tsja, dat is vreemd, ik kan er eigenlijk niets zonnigs aan ontdekken... Hooguit dat het allemaal wat avontuurlijker wordt...