EU-verdrag wel grondwet

Za 6 Oktober 2007 15:34 | Frank | 4174 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Volgens het Deense EU-parlementslid Jens-Peter Bonde bevat het nieuwe EU-verdrag wel degelijk grondwettelijke elementen. Hoe is het mogelijk dat zoveel politici en de Raad van State het Europese hervormingsgedrag beschrijven als een 'nieuw verdrag zonder grondwettelijk karakter'?

"De grondwettelijke elementen zijn helemaal niet geschrapt", aldus de Deen. In plaats daarvan zijn ze 'verborgen en vermomd', zoals recentelijk verklaard door Valéry Giscard d'Estaing, de geestelijke vader van de EU-Grondwet. "99% van de woorden zijn identiek, ze worden alleen anders gepresenteerd", aldus Giscard d'Estaing. Bonde zet daarom een aantal grondwettelijke elementen van het nieuwe verdrag op een rijtje:

De herziene EU-grondwet gaat boven de Nederlandse Grondwet
De eerste versie van de EU-Grondwet sprak in heldere bewoordingen dat EU-Regels voorrang hebben op nationale wetgeving. Dit artikel wordt niet geschrapt. Het is alleen verschoven naar een voetnoot waardoor het moeilijker is gemaakt om het te vinden en te lezen. Maar als er een conflict is tussen een Nederlandse wet (of de Nederlandse Grondwet) en een Europese wet, dan zal de EU-wet prevaleren.

De EU-symbolen zullen verder gaan
Het artikel over de Europese symbolen, zoals het gemeenschappelijke volkslied, de nationale dag, het motto, de vlag en de munt wordt geschrapt. In plaats daarvan wordt verklaard dat het gebruik van de EU-symbolen wordt gecontinueerd en het Europese Parlement heeft daarop geantwoord door te beslissen om het gebruik van de EU-symbolen te intensiveren. We zullen niet minder euro nationalisme krijgen. We zullen er juist meer van krijgen.

Het Europees Parlement blijft vooral een adviesorgaan
De kern van een democratie is de mogelijkheid van verkiezingen, een nieuwe meerderheid te realiseren en nieuwe wetten te creëren. Deze kern ontbreekt in zowel de originele als de herziene grondwet. De Europese Commissie zal nog steeds het monopolie hebben om nieuwe wetten voor te stellen en de waarborg voor een Nederlandse Commissaris is vervallen.

De meeste wetten worden voorbereid in 3000 geheime werkgroepen van de Commissie en beslist in 300 andere geheime werkgroepen van de Raad. De gekozen leden van het parlement kunnen alleen amendementen voorstellen aan de niet-gekozen ambtenaren en ministers die zelf besluiten over de grote meerderheid van wetgeving. Meer uitleg en opmerkelijke bevindingen vind je hier. En je kunt je ook afvragen Zijn wij de baas?

Reacties

  Europese Grondwet

  Zo 7 Oktober 2007 12:00 | Vincent Brunott |

  Dat tijdens de week van de democratie politici er alles aan doen om te voorkomen dat er over het nauwelijks herziene ontwerp van de europese grondwet een referendum wordt gehouden is een voorspelbare gang van zaken.


  Dat Maxima, zich goed bewust van de argentijnse toon in haar wezen, wordt ingezet om ons ervan te overtuigen dat de nederlandse toon niet bestaat is eigenlijk te komisch om serieus te nemen. Tsja, waarom een referendum afdwingen als we europeanen zijn en de nederlandse identiteit niet bestaat?...  Wie zich als autochtone nederlander met autochtone vlamingen onderhoudt wordt zich er meteen van bewust dat elk volk een eigen identiteit heeft en daarmee tevens beschikt over eigen talenten. Een gegeven dat integratie (samenwerking, wederzijds respect) overigens op geen enkele wijze in de weg staat. Zolang we ons niet laten vergiftigen door xenofobie, etnocentrisme en rascisme vullen we elkaar juist prachtig aan!  


  Er bestaan internationale machtselites van politiek en bedrijfsleven die onder het mom van bevordering van integratie de volksidentiteit proberen te venietigen. Het werkelijke doel is om de massa het gevoel van waardeloosheid te bezorgen: Ik ben niks. Mijn kinderen kan ik alleen met behulp van allerlei instanties opvoeden. Werken kan ik alleen als ik over allerlei domme diploma's beschik. Voor mijn eigen bestwil word ik met camera's in de smiezen gehouden en zit er een opdringerige rookmelder aan mijn plafond (door mij voorgoed buiten werking gesteld).  Van democratie begrijp ik niets, vandaar de week van de democratie waarin allerlei hoogleraren met universitaire kokervisie mij dat op hoogdravende toon komen uitleggen. En tenslotte ben ik zelfs geen nederlander maar een gesteriliseerde wereldburger die als slaaf in de pas loopt met de zogenaamde universele waarden van voornoemde machtselites die uit zijn op het voltooien van hun ondemocratische wereldregering.


  Een onderdeel van die voltooiïng is de europese grondwet. Ik wil een referendum!


  Wij willen Referendum als Burgers zelf organiseren!

  Di 9 Oktober 2007 21:06 | Elbert |

  Het lijkt ons van belang dat we als Burgers zelf ons eigen referendum gaan organiseren. Het eerste landelijke BurgerReferendum over het EU-Verdrag. Wij willen dit doen met meer vragen en mogelijkheden deze te beantwoorden. Dus niet alleen ja of nee. Dit BurgerReferendum kan dan de drager zijn van een Burger Netwerk van lokale en regionale groepen en netwerken die zelf tot nieuwe voorstellen kunnen komen en deze in een referendum aan de rest van de burgers kunnen voorleggen. Het lijkt ons tijd om een extra democratische laag te organiseren zodat burgers werkelijk visie en beleid kunnen ontwikkelen en dit aan andere burgers kunnen voorleggen. Dit kan dan op lokaal, regionaal of landelijk niveau. Zie verder op www.op-weg-naar-een-nieuwe-ordening.nl en meld je aan als je hieraan mee wilt doen en dit wilt opzetten en (tijdelijk) wilt coordineren in je gemeente of provincie.