SP zet Gelders Statenlid Van Bergen uit fractie

Do 4 Oktober 2007 12:27 | Frank | 7892 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De SP zet het Gelderse Statenlid Toine van Bergen uit de fractie in Provinciale Staten van Gelderland. Dat zei fractievoorzitter Agnes Lewe van de SP in Gelderland donderdag.

In een fractievergadering bleken de zes overige leden van de SP woensdag geen vertrouwen meer te hebben in Van Bergen, die bekend staat om zijn roep om democratisering binnen de socialisten en zijn kritische weblog.

„Ons besluit heeft niet te maken met de actie die Van Bergen voert voor democratisering”, zegt Lewe. „Van Bergen is geen teamspeler. Hij houdt zich niet aan binnen de fractie gemaakte afspraken. Er valt niet met hem te werken.”

Op zijn weblog constateert Nijmegenaar Van Bergen dat de SP „opnieuw haar intolerante karakter toont”. Van Bergen is ervan overtuigt dat zijn roep om democratisering wel degelijk de reden is voor zijn gedwongen vertrek. Enkele weken geleden besloot hij zijn fractiewerkzaamheden al neer te leggen omdat de verhoudingen waren verstoord.

De SP zal Van Bergen vragen om zijn zetel binnen Provinciale Staten af te staan. Zelf wil het Statenlid zijn zetel behouden tot 24 november, als de SP haar landelijk partijcongres houdt. „Op het congres zal blijken in hoeverre de SP is gedemocratiseerd en daarna beraad ik mij op mijn politieke toekomst”, aldus Van Bergen.

Bron: Telegraaf