Toch meditatie als vak op nieuwe school in Lelystad

Di 4 Juli 2006 09:39 | Frank | 3477 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
LELYSTAD - Lelystad krijgt een nieuwe middelbare school waar het vak transcendente meditatie (TM) zal worden gegeven. De circa dertig leerlingen krijgen vanaf volgend schooljaar les in noodgebouwen. Dat maakte een van de initiatiefnemers Sjoerd Vos maandag bekend. TM is een meditatietechniek volgens de leer van Maharishi Mahesh Yogi.

Ook in Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Maastricht moeten dergelijke scholen komen. Voor de locatie in Lelystad zijn al voldoende leraren gevonden, weet Vos. Het precieze aantal leerlingen is nog onzeker. "We hebben wel al behoorlijk wat interesse gehad, maar we weten niet precies hoeveel leerlingen we straks hebben."

Gewone scholen

Dit vak aanbieden op een gewone school, is volgens Vos geen optie. Eerder dit jaar werd geprobeerd om meditatielessen op openbare scholengemeenschap De Rietlanden in Lelystad aan te bieden. Volgens minister Maria Van der Hoeven (Onderwijs) mag alleen in het bijzonder onderwijs een levensbeschouwelijke grondslag deel uit maken van de lessen.

De Lelystadse school komt of in een noodgebouw of tijdelijk bij Maharishi basisschool de Fontein, waarvan Vos tot voor kort directeur was. De nieuwe school wordt "een gewone onderwijsinstelling, maar met lessen meditatie als toevoeging".

Vos: "Er is in het reguliere onderwijs geen aandacht voor de ontwikkeling van het kind. Als je een kind tot rust laat komen, dan vergroot dat de capaciteit van zijn geest en zijn intelligentie."
Bron: NU.nl