Veel kinderen vertrouwen volledig op media

Do 30 Maart 2006 09:14 | Frank | 4616 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Veel kinderen (71 procent) tussen de 8 en 13 jaar hebben onvoldoende kennis over hoe de media functioneren en nemen elke mediaboodschap voor waar aan. Dat blijkt uit een onderzoek.

Onderzoek
Onderzoekers van het kenniscentrum Reklame Rakkers in samenwerking met de afdeling Communicatiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen interviewden in een eerste fase 159 kinderen, met 14 kinderen werd later dieper ingegaan op de materie.

Aanleren
De onderzoeksconclusies zijn in lijn met eerdere onderzoeken. Het kenniscentrum is daarom opnieuw van mening dat kinderen moet worden aangeleerd wat waar is en wat niet in media-uitingen. Reklame Rakkers richt zich op het ontwikkelen van educatieve diensten die een bijdrage leveren aan verbetering van het bewustzijn over kinderen, media en commercie.

Onderscheid
Vanaf een jaar of 12 slagen kinderen er pas in om onderscheid te maken tussen reclame en andere mediaboodschappen. Echter ook op uitingen die geen reclameboodschappen zijn valt nog wat af te dingen. Mediaproducenten maken zelf bewuste of onbewuste keuzes en dat beseffen kinderen zich niet voldoende. "Televisie lijkt de hele realiteit te tonen, maar brengt slechts een selectief gedeelte van de realiteit in beeld. Het blijkt dat 63% van de kinderen dit onvoldoende beseft'', staat in het onderzoek.

Economische factoren
Kinderen realiseren zich ook de invloed van economische factoren niet goed, concluderen de onderzoekers. Van de respondenten beseft 85% zich niet genoeg dat de media-industrie wordt geleid door een winstmotief. "Zij beseffen niet dat vooral mediaboodschappen die een groot publiek trekken, worden geproduceerd.''

Bron: RTL

Reacties

  Media

  Do 30 Maart 2006 10:47 | Destrée |

  Daar lees ik:


  "Veel kinderen (71%) tussen de 8 en 13 jaar hebben onvoldoende kennis over hoe de media functioneren en nemen elke mediaboodschap voor waar aan. Dat blijkt uit een onderzoek."


  Maar hoe krijgen wij voldoende kennis over hoe de media functioneren?


  En hoe nemen wij niet elke mediaboodschap voor waar aan?


  En waarom zouden de media niet in elke boodschap  - voor waar - de werkelijkheid laten weten?


  Misschien omdat het in Nederland en ook globaal woekerende Oranjefascisme daar baat bij heeft? En dat dit de voorwaarden stelt?


  "Kinderen realiseren zich ook de invloed van economische factoren niet goed, concluderen de onderzoekers."
  En volwassenen?
  Wie komt in verzet?
  Charles Destrée.


  een nieuw kinderprogramma ?

  Wo 31 Mei 2006 18:23 | Angelique |

  zou het geen leuk onderwerp zijn voor de diverse zenders voor hun kinderprogramma's ?Angelique