Senaat akkoord met verlenging Patriot Act

Vr 3 Maart 2006 11:24 | Frank | 2226 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

(Novum/AP) - De Amerikaanse Senaat is woensdag akkoord gegaan met een verlenging van de Patriot Act, het pakket antiterreurmaatregelen waarmee de regering van president George Bush na de aanslagen van 11 september 2001 de oorlog verklaarde aan het internationale terrorisme, maar heeft een aantal bevoegdheden aan banden gelegd.


Met name de mogelijkheden voor de regering om privé-gegevens van burgers in te zien worden beperkt. Met de verlenging van de wet komt een einde aan een maandenlang touwtrekken tussen de regering, de Senaat en voor- en tegenstanders van de ruime bevoegdheden die de Patriot Act de Amerikaanse overheid verschaft bij de bestrijding van terreur.

President Bush heeft de afgelopen maanden fel campagne gevoerd voor een verlenging voor onbepaalde tijd van de omstreden wet, maar haalde op dat punt bakzeil. het huidige mandaat van de Patriot Act loopt af op 10 maart. Voor die datum moet Bush zijn handtekening zetten onder het woensdag aangenomen voorstel.

Het Huis van Afgevaardigden stemde eind vorig jaar slechts in met een beperkte verlenging van de Patriot Act. De regering heeft de steun van beide kamers van het parlement nodig en dat lijkt na enkele woensdag door de Senaat aangenomen wijzigingen geen probleem meer.

De Patriot Act verleent de regering ruime bevoegdheden in de strijd tegen het terrorisme. Bush, minister van justitie Alberto Gonzales en Republikeinse leiders in het Congres hebben zich de afgelopen maanden ingespannen om de meeste bepalingen uit de Patriot Act permanent kracht van wet te geven en het mandaat van de twee meest controversiële clausules te verlengen, maar daar verzette een meerderheid in zowel de Senaat als het Huis zich tegen. Het gaat om het verlenen van vrije toegang aan federale agenten tot gegevens over al het internet- en telefoonverkeer van mogelijke verdachten en de administraties van bibliotheken en medische instituten.

Bush heeft voorgesteld de komende zes maanden te gebruiken voor politiek overleg over de toekomstige status van de Patriot Act. Bush' zaak is de afgelopen maanden echter verzwakt doordat bekend is geworden dat hij op grote schaal zelfstandig opdracht heeft gegeven tot het afluisteren van verdachten, zonder daarbij de daarvoor geldende procedures in acht te nemen of deze beslissingen te laten toetsen door de rechter.

Bron: Trouw