Spionage praktijken NSA gaan verder dan bush toegeeft

Za 24 December 2005 16:39 | Frank | 2805 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Het verkrijgen van informatie via afgeluisterde telefoontjes en afgekeken e-mails heeft op een veel grotere schaal plaatsgevonden dan eerder door de regering Bush werd toegegeven. Volgens (vroegere) overheidsfunctionarissen, die allen anoniem wensen te blijven, heeft het afluisteren plaatsgevonden door het direct aftappen van telecommunicatiesystemen.

De NSA zou toegang hebben gekregen tot telecommunicatie switches die als gateway worden gebruikt voor dataverkeer tussen de VS en andere landen. Veel internationale gesprekken die wereldwijd gevoerd worden, worden via switches in de V.S. naar het land van bestemming geleid. De telecommunicatie-industrie zou derhalve niet voor niets aangemoedigd worden om veel van het internationale telefoon- en internetverkeer via de Verenigde Staten te laten verlopen. De medewerking van de telecommunicatiebedrijven gebeurde zonder dat er eerst vergunningen voor werden afgegeven.

De NSA zou op zoek geweest zijn naar patronen, zoals wie wie belde, hoe lang gesprekken duurden en op welk moment van de dag ze plaatsvonden, evenals wie de afzenders van bepaalde berichten waren en wie degenen waren die de berichten ontvingen. Met name gesprekken naar en uit Afghanistan werden interessant bevonden.Bush liet eerder weten dat het afluisteren zonder toestemming van een rechter alleen plaats zou hebben gevonden bij Amerikaanse burgers die banden zouden hebben met Al Quaida. Wat niet eerder bekend was, is dat de NSA grote hoeveelheden telefoon- en internetverkeer afluisterde om patronen te ontdekken die naar terroristen zouden kunnen leiden, in plaats van dat ze van terrorisme verdachte personen afluisterden.
Bron: Caroline Schröder