hier zit een skull en bones luchtje aan...

donderdag 26 oktober 2006 23:33 | Frank | 2746 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

BERLIJN - De Duitse televisiezender RTL liet donderdag recentere beelden zien van Duitse soldaten in de weer met schedels in Afghanistan. Het OM spreekt over zes verdachten.

Het schandaal rond Duitse soldaten in Afghanistan die met schedels poseren, breidt zich uit. Nadat Bild woensdag al vijf macabere foto’s had gepubliceerd, liet televisiezender RTL gisteren in zijn journaal recentere beelden zien. Daarop is onder meer een stapeltje schedels te zien en een soldaat die een doodshoofd kust. De datum op de foto’s is 11 maart 2004, een jaar later dan de eerder gepubliceerde foto’s.

De foto’s zijn RTL toegespeeld door bronnen in het leger. De Leipziger Volkszeitung weet te melden dat de beelden mogelijk zijn gemaakt bij een beenderenveld in de buurt van Kabul, waar Duitse ISAF-soldaten de afgelopen drie jaar meerdere malen ‘foto shootings’ hadden gemaakt. Volgens de Groenen-parlementariër Ströbele zouden er honderden van dit soort foto’s circuleren.

In een eerste officiële reactie liet de Afghaanse regering weten ‘bedroefd te zijn over de schending van een menselijke schedel’. Zij eiste maatregelen tegen de verantwoordelijken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de daad, ‘die tegen de islamitische waarden en Afghaanse tradities indruist.’

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft tenminste zes verdachten in het vizier, die allen vanuit dezelfde kazerne in de Beierse stad Mittenwald waren uitgezonden. Twee van hen werken nog bij de Bundeswehr, vier anderen niet meer. Minister van Defensie Jung (christen-democraat) waarschuwde alle Duitse soldaten op internationale missies niet over één kam te scheren. Wel kondigde hij aan de opleiding van soldaten voor vredesmissies tegen het licht te zullen houden.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ambassades in Afghanistan en andere landen in de regio gewaarschuwd extra waakzaam te zijn voor mogelijke protesten.

Bron: AD / RTL4 / NOS