Hersenen profiteren van slaap

vrijdag 20 januari 2006 10:47 | Frank | 2494 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen
Volgens wetenschappers van de Stanford Universiteit zorgt het uitvoeren van nieuwe ruimtelijke taken voor de aanmaak van nieuwe hersencellen in de Hippocampus. Onder ruimtelijk taken valt bijvoorbeeld het zoeken naar een bepaalde bestemming in een onbekend gebied. En slaap zorgt ervoor dat de nieuw gevormde hersencellen in leven blijven.

Die conclusies baseert men op onderzoek met ratten. Daaruit komt naar voren dat slaaptekort het leerproces in de weg staat. In vergelijking met goed uitgeruste ratten hadden ratten met slaaptekort meer moeite om een weg uit een doolhof te onthouden. Bij de groep ratten met slaaptekort bleken minder nieuwe hippocampuscellen de overleven.

Leren is dus afhankelijk van twee factoren: blootstelling aan nieuwe, onbekende taken en voldoende slaap. Chronische slaapdeprivatie zou blijvende negatieve effecten kunnen hebben op het functioneren van hersenen, opperen de Amerikaanse onderzoekers.
Bron: Frank_Ruiters

Reacties

    Tuurlijk is slaap goed !

    vrijdag 20 januari 2006 12:49 | Innercircle |

    Goed om te weten dit! En toch denk ik dat ik dit stiekem al wist ...


 Quote

Wanneer je leeft vanuit je hart, heb je geen ‘wereldbeeld’. Je hebt geen stelsel van overtuigingen, door middel waarvan je de feiten rangschikt. Je hebt weinig sterke meningen over wat dan ook, je bent meer een waarnemer geworden. Je staat open voor het nieuwe en weigert je vast te leggen op een idee of een principe. Je stelt je oordeel over situaties uit, want je houdt de mogelijkheid open dat er iets is wat je nog niet begrepen hebt. Oordelen hebben altijd iets definitiefs in zich; maar een hartgebaseerd kijken naar de wereld heeft geen behoefte aan definities.