EU bekritiseert censuur Chinese media

Di 12 September 2006 09:01 | Frank | 4501 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen
BRUSSEL - De Europese Unie heeft maandag kritiek geuit op de beperkingen die de buitenlandse media in China zijn opgelegd. Volgens EU-voorzitter José Manuel Barroso is de censuur een zeer negatieve ontwikkeling.

De Chinese regering bepaalde zondag dat buitenlandse persbureaus en andere media beperkt worden in hun mogelijkheden om actief te worden op de Chinese markt en dat het staatspersbureau Xinhua vrijwel monopolist wordt op het gebied van de verspreiding van nieuws en foto's.

Volgens de Europese Unie zijn de beperkingen die buitenlandse media zijn opgelegd een vorm van censuur die in tegenspraak is met het klimaat van economische en politieke openheid dat nodig is voor nauwere samenwerking met China.

De beperkende maatregelen zijn onmiddellijk in werking getreden en treffen vooral grote persbureaus als The Associated Press, Reuters en AFP en andere nieuwsdistributeurs die azen op toegang tot de Chinese markt.

Buitenlandse persbureaus mogen niet langer aan wervingsactiviteiten doen voor hun nieuws en informatiediensten in China, aldus een van de bepalingen van het door de Chinese regering uitgevaardigde decreet. Daar staat verder onder meer in dat alle activiteiten van buitenlandse mediavoorzieners verboden zijn die "de nationale veiligheid, de reputatie of de belangen van China" schaden.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua probeert zich te transformeren van een bureaucratische producent van regeringspropaganda in een mondiaal persbureau. Het is bezig een financiële nieuwsdienst op te bouwen en gebruikt de Olympische Spelen van 2008 om zijn sportverslaggeverij en fotodiensten uit te breiden.

Xinhua krijgt de bevoegdheid het nieuws dat buitenlandse persbureaus in China verspreiden te selecteren. Bij schending zal een waarschuwing worden gegeven gekoppeld aan een eis van rectificatie. Eventueel volgen schorsing en intrekking van vergunningen. Medewerkers van de overtreders hangen " disciplinaire straffen" boven het hoofd. Internet en videonieuws worden niet specifiek genoemd, maar daarvoor gelden al aanzienlijke restricties.
Bron: Telegraaf

Reacties

  Censuur

  Di 12 September 2006 12:15 | Truthseeker |

  Quote:
  Volgens EU-voorzitter José Manuel Barroso is de censuur een zeer negatieve ontwikkeling

  Ja maar tegelijkertijd werken westerse bedrijven als Microsoft, Google en Yahoo hier volop aan mee.

  En jammer dat Meneer Barroso het niet heeft over de censuur die zich hier in Europa en USA afspeelt.

  Lees dit ook maar eens:
  http://www.wanttoknow.info/mediacover-up
   
  (Amerikaanse Journalisten die zijn ontslag ivm censuur)