Zuid-Korea bereidt zich voor op atoomoorlog

Wo 11 Oktober 2006 12:30 | Frank | 4075 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Terwijl de veiligheidsraad nog aan het kibbelen is over de vraag welke straf maatregelen tegen Noord-Korea kunnen worden ingesteld, steeg vandaag de vrees voor een nieuwe Noord-Koreaanse kernproef. Japanse media meldden er al een op woensdag maar dat bleek een aardschok voor de Japanse kust te zijn.

Een aardbeving met een momentmagnitude van 6,0 die zich woensdagmorgen in het noorden van Japan voordeed maakte de verwarring compleet. Een Amerikaanse regeringswoordvoerder suggereerde dat de beving de Japanse seismologen op het verkeerde been had gezet, maar een functionaris van de Japanse meteorologische dienst zei dat de dienst al bezig was met een onderzoek naar mogelijke activiteiten in Noord-Korea voordat de aardbeving zich voordeed.

Sancties
China en Rusland willen geen al te strenge sancties tegen hun verarmde stalinistische buurland Noord-Korea. De Verenigde Staten en Japan willen het land juist zo hard mogelijk treffen zoals met een soort totaal handelsembargo. De Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton erkende wel dat de sancties "geëigend maar ook voorzichtig" zullen moeten zijn.

Oorlog
Noord-Korea verhoogde ondertussen de spanning door te stellen dat de sancties als een daad van oorlog worden beschouwt en dat Japan zich zou voorbereiden op een oorlog.

het stellen dat de sancties als een daad van oorlog zal beschouwen en dat Japan zich zou voorbereiden op een oorlog. Volgens parlementsvoorzitter Kim Yong Nam zal de houding van de VS doorslaggevend zijn in de beslissing of het land nieuwe kernproeven gaat houden.

Apetrots
Overigens is er geen duidelijkheid over wat Noord-Korea daadwerkelijk heeft uitgevoerd op maandag. Vast staat dat de Noord-Koreanen diep onder de grond iets hebben laten ontploffen en dat ze apetrots zijn op hun kernproef. Velen zijn bereid van Pyongyang aan te nemen dat het met enthousiasme een nucleair experiment heeft gedaan, maar of dat geslaagd is, blijft een raadsel.

Afgaande op de seismische trillingen was de explosie veel geringer dan kennelijk de bedoeling was. Voorts rijzen onder meer in Japan vragen waarom er maandag helemaal geen radioactiviteit kon worden opgespoord. Media in Tokio meldden dat in regeringskringen wordt getwijfeld aan de lezing van Noord-Korea dat het maandag een succesvolle kernproef deed.

Verwachtingen
Amerikaanse inlichtingendiensten pogen het raadsel te ontcijferen maar weten nog niet waarom de explosie zo gering van omvang was. De meest aannemelijke theorie is volgens een anonieme bron in Washington vooralsnog dat er wel iets nucleairs is ontploft, maar dat het niet aan de verwachtingen voldeed.

Bron: NU / Telegraaf