Verzekeraars willen jaarlijkse ziektetest

Do 12 Januari 2006 11:22 | Frank | 2660 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Twee grote verzekeraars beginnen een proef met een jaarlijkse gezondheidstest. Als de proef slaagt, zullen Ohra en Delta Lloyd de check-up voor 190 euro per jaar aanbieden aan hun klanten.

Signaleren
De proef begint volgende maand onder de medewerkers van de twee maatschappijen. Doel van de test is het signaleren van ziektes, zodat eventuele preventieve maatregelen snel kunnen worden genomen.

Revolutie
Een complete medische test zonder medische aanleiding kost nu minimaal 1500 euro.
Ohra verwacht een revolutie dankzij de 'vroegdiagnostiek'. Directeur Keuzenkamp spreekt in Trouw van 'betere behandelingen, lagere behandelkosten en een hogere kwaliteit van leven'.

Bloedonderzoek
De jaarlijkse test bestaat uit een vragenlijst, een lichamelijk onderzoek en een laboratoriumonderzoek van bloed, urine en ontlasting. Op basis van de resultaten hiervan kan de verzekerde worden geadviseerd preventieve maatregelen te nemen of worden doorverwezen voor aanvullend onderzoek of behandeling.

Collectief
Als de aanpak succesvol is, bieden de verzekeraars de testen grootschaliger aan. De gezondheidschecks worden dan eerst aangeboden aan werknemers die onder een collectief contract vallen. Daarna kunnen ook individueel verzekerden hiervan gebruik maken.

Uitvoerder
De twee zorgverzekeraars hebben voor de test een overeenkomst gesloten met het Niped instituut in Amsterdam, dat de preventieve aanpak heeft ontwikkeld.

Bron: RTL