Bush stelt amerikaanse vooraad plutonium veilig

Vr 27 Januari 2006 12:55 | Frank | 2576 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WASHINGTON - De regering van de Amerikaanse president George Bush treft voorbereidingen om het opwerken van afgewerkte kernbrandstof nieuw leven in te blazen, hebben bronnen in het Congres en bij de regering donderdag gezegd. Onderdeel van de plannen is een voorstel om kernreactoren en brandstof te leveren aan andere landen, mits de brandstof naar de Verenigde Staten terug wordt gestuurd om geschikt te worden gemaakt voor hergebruik.


In de komende begroting vraagt Bush het Congres in eerste instantie 250 miljoen dollar voor de beleidswijziging. De Verenigde Staten staakten het opwerken van gebruikte splijtstof in 1979, omdat het zuivere plutonium dat er bij ontstond gebruikt kon worden voor kernwapens en in verkeerde handen kon vallen. De regering wil nu onderzoek doen naar "meer proliferatiebestendige" opwerkingsmethoden.

De Amerikaanse regering zit in haar maag met duizenden tonnen aan gebruikte kernbrandstof die zich opstapelen bij commerciële elektriciteitscentrales. Tegelijkertijd wil zij controle krijgen over nucleair materiaal in ontwikkelingslanden, waar naar verwachting de vraag naar kernenergie zal groeien. Onder het Global Nuclear Energy Partnership dat Bush voorstelt, kunnen ontwikkelingslanden de beschikking krijgen over Amerikaanse kernreactoren en -brandstof, mits ze die brandstof naar de Verenigde Staten terugsturen.

Kerngeleerden die de opwerkingstechnologie voor het ministerie van energiezaken ontwikkelen, zeggen dat tot 90 procent van de gebruikte splijtstof hergebruikt kan worden, waardoor de behoefte aan opslag in de bodem drastisch zal afnemen. Marvin Fertel van het Nuclear Energy Institute, de Amerikaanse kernenergielobby, heeft vorig jaar benadrukt dat de opwerkingstechnologie economisch nog lang niet interessant is, zeker niet zo lang verse uranium in ruime hoeveelheden en relatief goedkoop voorhanden is.
Bron: Telegraaf