Cheney haalt uit naar critici

Do 17 November 2005 16:03 | Frank | 2012 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft scherp uitgehaald naar Democraten in de Senaat. Zij beschuldigden het Witte Huis ervan de inlichtingendiensten te hebben gemanipuleerd om de inval in Irak te rechtvaardigen.

Cheney noemde de beschuldigingen "oneerlijke en laakbare" politieke trucjes. Hij maakte de Democraten uit voor "opportunisten" die "cynische en kwaadaardige leugens" verspreiden om daar politiek beter van te worden, terwijl in Irak Amerikaanse soldaten sterven.

Verdedigen
President Bush, die op dat moment in Zuid-Korea was, verdedigde zijn vice-president op afstand. Hij zei het eens te zijn met Cheney. "Het is onverantwoordelijk om te zeggen dat ik het Amerikaanse volk met opzet heb misleid", aldus Bush. 

Het Witte Huis is bezig met een agressieve tegenaanval op de kritiek op de oorlog. De hardere opstelling is ingezet sinds de Democraten de oorlog in Irak steeds meer in twijfel trekken en de peilingen laten zien dat de steun bij burgers afneemt.

Bemoeienis
Bush krijgt het steeds moeilijker met de aanwezigheid van zijn troepen in Irak. Gisteren werd een akkoord gesloten tussen Democraten en Republikeinen over grotere bemoeienis van het Congres met de oorlog.

De Senaat wil dat de regering om de drie maanden verslag uitbrengt over de vorderingen in Irak. Die informatie willen de Senatoren ontvangen in een openbaar rapport.

Ook dit besluit wordt beschouwd als kritiek aan het adres van Bush, van wie men niet langer lijkt te accepteren dat hij de enige is die aan de oorlogstouwtjes trekt. De populariteit van Bush is tot een dieptepunt gedaald, gedeeltelijk door de publieke frustratie over Irak, waar ruim 2000 Amerikaanse soldaten het leven hebben gelaten.

Bron: N.O.S.