Bot waarschuwt VS over mensenrechten

Do 24 November 2005 17:32 | Frank | 3187 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG - Als de Amerikanen "verstoppertje blijven spelen" over berichten over CIA-gevangenissen, kan dat gevolgen hebben voor de Nederlandse bijdrage aan nieuwe militaire missies. Dat zei minister Bot donderdag in de Tweede Kamer bij de behandeling van zijn begroting.

"De Verenigde Staten moeten geen verstoppertje spelen. Vroeg of laat komt het toch uit", zei Bot over het verzoek van de EU om opheldering over de CIA-gevangenissen. Bot zei ook dat de Amerikanen "de grenzen hebben opgezocht" in de strijd tegen het terrorisme.

Bot wilde niet zeggen wanneer Nederland niet meer zou willen samenwerken met de VS. "Dat blijft een afweging van de belangen van de strijd tegen het terrorisme aan de ene kant en respect voor de mensenrechten aan de andere kant. We moeten nu niet definitief zeggen: daar ligt het punt waar we niet verder gaan. We zitten met de Amerikanen in operaties, daar gaan we mee door en we leggen de nadruk op een goede behandeling van gevangenen en het nakomen van de Geneefse Conventies."

Over een eventuele nieuwe, gevaarlijke missie met 1100 militairen naar de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan - waarover het kabinet waarschijnlijk volgende week vrijdag besluit - zei Bot dat er binnen de NAVO nog geen toezeggingen zijn gedaan. Met de Britten, Canadezen en Amerikanen wordt nog over de risico's voor de militairen gesproken.

Bot wil van de Afghaanse president Karzai de verzekering dat Afghaanse gevangenen die door Nederlanders aan de lokale autoriteiten worden overgedragen niet de doodstraf krijgen. Ook wil Bot dat er "een redelijke kans" is dat de Uruzgan-missie in twee jaar tijd kan meehelpen aan stabiliteit een justitieel systeem, een werkend lokaal bestuur, een veilige omgeving voor de burgers en wederopbouw van de regio."

Bron: ANP