ChristenUnie bezorgd over de RFID-chip en privacy

Wo 13 Februari 2008 19:20 | Frank | 5543 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezenwoensdag 13 februari 2008 10:06 De fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet meer oog moet hebben voor gevoeligheden rond de zogeheten RFID-chip. De partij wil van het kabinet horen dat het ,,nooit zo kan zijn dat mensen verplicht worden geïmplanteerd met een chip. De RFID-chip (Radio Frequency Identification) is een minuscule chip die gebruik maakt van radiogolven en algemeen wordt gezien als de opvolger van de streepjescode.

Alleen: doordat gebruik wordt gemaakt van draadloze techniek, kan er veel meer mee, bijvoorbeeld afrekenen bij de kassa zonder het winkelwagentje uit te laden. Ook de nieuwe OVchipkaart is ermee uitgerust.
De steeds bredere toepassing van de chip zonder aanvullende voorwaarden kan echter de privacy schaden en stuiten op gewetensbezwaren, vindt de CU. Tweede-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn brengt de bezwaren tegen de chip vanmiddag naar voren in een debat over RFID.

Privacyrisico's
Volgens Ortega moeten de voordelen van deze techniek niet uitstijgen boven het belang van privacy. Daarom moet de overheid ,,actief'' en ,,nauw betrokken'' zijn bij de ontwikkeling en invoering ervan. Daarvan is op dit moment geen sprake, hekelt Ortega de lijn van het kabinet. Dat wil volgens haar het beperken van de privacyrisico's overlaten aan de RFID-ontwikkelaars en de consument. Volgens de CU moet de overheid regelen dat een RFID-chip na aankoop van een product wordt verwijderd of uitgeschakeld, zodat het bijvoorbeeld niet mogelijk is personen of een product te blijven volgen. Ortega wil ook aandacht voor mensen met principiële bezwaren tegen RFID-chips in het paspoort waarop een biometrisch persoonskenmerk (irisscan) is opgeslagen. Zulke gewetensbezwaarden zouden als het even kan alternatieve mogelijkheden moeten krijgen waar geen RFID aan te pas komt.

Grondwet
De ChristenUnie vraagt zich verder af hoever het gebruik van RFID-chips kan gaan. Bij dieren worden ze al geïmplanteerd. Bij mensen kan dit ,,medisch gezien veel voordelen hebben''. Maar Ortega stelt dat ,,het nooit zo kan zijn dat mensen verplicht worden geïmplanteerd''. Zij wil van het kabinet weten of dat de mening deelt dat zoiets strijdig zou zijn met de Grondwet.

(Bron: Nederlands Dagblad, 13 februari 2008)

Bron: Nederlands Dagblad (via Nieuwsbank)

Reacties

  Geen nieuwe wetgeveving rond privacy...

  Wo 13 Februari 2008 19:29 | Frank |

  Het snel toenemende gebruik van identificatie-chips is voor het kabinet geen reden om de wetgeving rond privacy aan te scherpen. ,,De Wet Bescherming Persoonsgegevens biedt voldoende bescherming en is passend bij deze nieuwe technische ontwikkeling,'' zei minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie woensdag tijdens overleg in de Tweede Kamer.

  Hij slaagde er niet in de zorg bij PvdA, SP en ChristenUnie over RFID, Radio Fraquency Identification, weg te nemen. RFID-chips worden niet alleen gebruikt in paspoorten, ov-chipkaarten en andere pasjes, maar ook in verpakkingen en produkten. Gegevens op de chip kunnen alleen op heel korte afstand herkend worden door speciale apparaatjes.

  RFID wordt onder meer gebruikt op verpakkingen van medicijnen en voedsel om de veiligheid rondom deze produkten beter te kunnen waarborgen, maar ook garantiebepalingen en handleidingen en verloopdatum kunnen vastgelegd worden op de chips, die onzichtbaar bevestigd kunnen worden op allerlei spullen. Verwacht wordt dat binnenkort een half miljoen bedrijven in ons land gebruik maakt van deze techniek.

  om de veiligheid rondom deze produkten beter te kunnen waarborgen? alsof je zakje aardappels zou kunnen ontploffen na de houdbaarheidsdatum.


  RFID en Politiek

  Wo 13 Februari 2008 21:36 | Vincent Brunott |

  Leuk dat de PvdA, de SP en de CU het verplicht implementeren van RFID-chips in mensen duidelijk afwijzen. 
  Kwamen ze ook maar zo duidelijk op voor dieren. Zelf vind ik die plastic oorflappen al veel te ver gaan want ik ben nou eenmaal tegen alle vormen van inbreuk op lichamelijke integriteit, ook als het om dieren gaat. Maar als het aan minister van LNV, Gerda Verburg (CU) ligt, is het chippen van alle honden in 2009 verplicht.
  En nu maar hopen dat deze en andere partijen zich ook duidelijk zullen uitspreken tegen 'het verplicht bij je dragen' van je 'persoonlijke RFID-chip' in de openbare ruimte.
  Eerlijk gezegd zou het me niet verbazen als we eerst worden 'bedreigd' met implementatie zodat we daarna opgelucht ademhalen als blijkt dat we zo'n chip 'alleen maar', net als nu een identiteitsbewijs, altijd bij ons moeten hebben...