'MacDope' aan de grens: minder overlast in Venlo

Wo 1 Februari 2006 00:04 | Frank | 2772 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
VENLO - De verplaatsing ruim een jaar geleden van twee coffeeshops uit twee wijken in Venlo naar een 'MacDope' aan de Duitse grens heeft effect. De overlast door drugstoeristen en -runners in Venlo zelf is sterk afgenomen. Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek van het Bureau Interval uit Groningen.


De overlast rond het Schwanenhaus, waar de drugs nu aan vooral Duitse drugstoeristen worden verkocht, is wel fors toegenomen. Het gaat daarbij om rondhangende jeugd, verkeersoverlast en jongeren die te voet vanaf het station in de Duitse grensplaats Kaldenkirchen naar het Schwanenhaus lopen, aldus de onderzoekers. Maar die overlast is minder dan vroeger in de binnenstad.

Door de verplaatsing van de verkooppunten komt een groot deel van de Duitse blowers niet meer naar de binnenstad voor softdrugs en is daar nauwelijks nog overlast, aldus het rapport. Heel anders is de ervaring van de 28 omwonenden van het Schwanenhaus sinds de opening van de 'MacDope' aan de grens op 27 september 2004. Ze klagen over verloedering, rommel en verkeersoverlast. De onderzoekers stellen dat de reikwijdte van die overlast beperkt is, omdat er rond het Schwanenhaus veel minder mensen wonen dan in de stad zelf.

Het toezicht door politie, gemeente en wietverkoper blijft nodig om de overlast te beperken. Daarop mag niet worden beknibbeld, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag of Venlo met zijn vijf gedoogde coffeeshops voldoende verkooppunten heeft. Wel bestaat de indruk dat de vraag naar softdrugs nauwelijks is gewijzigd sinds de verplaatsing van twee shops uit de binnenstad naar de nieuwe wietwinkel aan de grens.

Venlo wil nog dit jaar een beslissing nemen over het toekomstige coffeeshopbeleid. Eerder sprak de gemeenteraad uit dat er aan de grens bij de Limburgse plaats twee coffeeshops bij moeten komen, maar dat besluit is nog niet uitgevoerd. Venlo gebruikt het dinsdag uitgebrachte rapport bij de besluitvorming over het toekomstige beleid.
Bron: Telegraaf