Saddam Hussein opgehangen (video)

Za 30 December 2006 12:25 | Frank | 11510 keer bekeken | 2 reacties | 3 x aanbevolen

Update! - Het doodvonnis tegen Saddam Hussein is zaterdagochtend voltrokken. De Iraakse oud-dictator werd om enkele minuten voor vier uur Nederlandse tijd opgehangen. De ex-dictator werd in november veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid vanwege de moorden op 148 sjiitische mannen en jongens in Dujail in 1982. Het bloedbad volgde op een mislukte moordaanslag op Saddam. De beulen hadden zelf slachtoffers van Saddam Husseins bewind in hun famile. Is dit dan niet in beide gevallen wraak?

Tot het tijdstip van de executie was gisteravond besloten in overleg tussen de Iraakse en de Amerikaanse autoriteiten. De Amerikanen, die Saddam in december 2003 gevangen namen, waren tot het laatste moment verantwoordelijk voor zijn lot: pas vlak voor de executie werd hij formeel overgedragen aan de Irakese regering.


Het doodvonnis werd dinsdag in hoger beroep bevestigd en moest volgens de Iraakse wet binnen een maand worden voltrokken. 

Bekijk video op CBS (mediaspeler)

De Irakezen wilden het doodvonnis ten uitvoer brengen vóór het islamitische feest Eid al-Adha - Abrahams offer van Izaäk - dat vandaag begint. ''Ons respect voor de mensenrechten vereist dat we hem executeren,'' zei premier Nouri al-Maliki.

Twee bondgenoten van Saddam Hussein zijn zaterdag niet tegelijkertijd met hem opgehangen. Iraakse functionarissen ontkennen eerdere berichten dat Saddams halfbroer Barzan al-Tikriti en de vroegere president van het zogenoemde Revolutionaire Hof, Awad Hamed al-Bander, eveneens zijn geëxecuteerd.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN wacht het tweetal direct na het offerfeest, dat woensdag eindigt, alsnog de strop. Getuigen die aanwezig waren bij de ophanging van de Iraakse oud-dictator Saddam Hussein, dansten om zijn lichaam toen diens dood was vastgesteld. Dat meldde de Amerikaanse zender CNN op gezag van getuigenissen op de Iraakse staatstelevisie.

"Saddam is kalm het schavot opgeklommen, hij was vastbesloten en moedig", zei Roubai tegen de Iraakse zender Iraqia. "Hij heeft niet geprobeerd zich te verzetten, heeft niets gevraagd. Hij had een Koran in zijn hand die hij aan iemand deed toekomen. Zijn handen waren gebonden toen hij werd opgehangen."

De Amerikaanse zender CNN haalde weer juist getuigen aan die zeiden dat de angst op Saddams gezicht te zien was voordat het doodvonnis werd voltrokken.

De dood van Saddam Hussein heeft internationaal tal van reacties veroorzaakt. Libië heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd voor de dood van de „krijgsgevangene” Saddam Hussein.

Wereldwijd betreuren mensenrechtenorganisaties dat de doodstraf is toegepast.

Laten we vooral niet vergeten dat Saddam daar door de Amerikanen is neergezet, omdat ze een krachtige figuur tegenover Komeini wilden. Ook Osama bin Laden is getraind en gefinancierd door de VS, omdat ze in Afghanistan een krachtige figuur tegenover Rusland wilden. In diezelfde tijd steunden ze de Taliban, die later weer te vuur en te zwaard werden bestreden, idem bij de Muhjahedien. Herinner je je Iran-gate nog? Irak en Iran werden beiden door Amerika van wapens voorzien, om de instabiliteit in de regio te bevorderen, want dat kwam ze goed uit in de koude oorlog. Vrijwel alle brandhaarden waar ze ‘blussen’ hebben ze zelf eerst aangestoken.

Bron: Nu / Parool / Fok

Reacties

  einde van saddamtijdperk ???????

  Za 30 December 2006 22:08 | toulouse |

  Of met het executeren van Saddam  (? )ook alle vieze potjes gedekt zullen blijven is zeer de vraag ? Nu al doet op sommige sites het gerucht de ronde dat het een dubbelganger is, dat het een schertsvertoning is enz;;? Heel het proces leek ook nergens op, advocaten vermoordt, rechters onder druk en wat nog meer ???Saddam verloor 3 oorlogen en toen was het welletjes, verliezers kunnen de wereldleiders missen als kiespijn.


  Een Internationaal gerechtshof zou moeten dienen om alle politieke leiders van machtsmisbruik  te weerhouden en eventueel te berechten.Dit in alle openbaarheid en eerlijkheid.


  Het is het enige middel om volkeren te beschermen tegen hun eigen leiders.


   


  Advocaat Saddam aan het woord(video)

  Ma 8 Januari 2007 19:13 | Frank |

  We laten een advocaat van Saddam aan het woord. Hij heeft een interessant verhaal over de gevangenneming van Saddam. Of je nu denkt dat dit waar is of niet, dit is een verhaal dat loodrecht staat op wat wij denken te weten van de vrijheidsberoving van Saddam. Dit interview stamt uit december vorig jaar, dus Saddam was nog levend en niet veroordeeld.