Iran zal aanval VS beantwoorden met terreur

Ma 3 April 2006 10:26 | Frank | 3472 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Amerikaanse terreurdeskundigen menen dat Iran een eventuele aanval van de VS zal beantwoorden met terreuracties overal ter wereld.

Ingeval de Amerikanen besluiten tot vernietiging van Iraanse installaties voor nucleair onderzoek, kunnen ze rekenen op aanslagen in Irak, Europa en eigen land. Dat hoorde de Washington Post van bronnen bij veiligheidsdiensten. Die menen dat de Iraanse Republikeinse garde en de Libanese Hezbollah, die ze steunt, beter georganiseerd en dus gevaarlijker zijn dan Al-Kaida.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice haastte zich gisteren te benadrukken dat het conflict over Irans nucleaire ambities diplomatiek moet worden opgelost. „Iran is geen Irak. De omstandigheden zijn anders.”

De Britse krant The Sunday Telegraph berichtte gisteren dat de Britse regering vandaag met de defensietop overlegt over de mogelijkheid van een aanval op Iran. De Britten zouden die als ’onontkoombaar’ zien als Teheran de jongste oproep van de VN negeert. De Veiligheidsraad gaf Iran 30 dagen om de verrijking van uranium te staken.

De Britse regering ontkende gisteren dat zo’n bijeenkomst zal plaatsvinden. Maar de Israëlische website Debkafile, die goede contacten heeft binnen de veiligheidsdiensten, meldt dat Britse generaals wel degelijk bijeenkomen: om zich te buigen over de gevolgen van enkele militaire proeven die Iran dit weekeinde deed. Tijdens oefeningen in de Perzische Golf werd een meerkoppige raket gelanceerd die meerdere doelen kan raken, en een torpedo waarmee onderzeeërs tot zinken kunnen worden gebracht.

Met name de raket kan bedreigend zijn voor Israël, dat er nog geen antwoord op heeft. Israël voelt zich bedreigd door Irans nucleaire programma, omdat dat tot een atoombom zou kunnen leiden die op Israël afgevuurd kan worden – bij voorbeeld op die nieuwe raket.

Ondertussen in china.....

Australië gaat uranium aan China leveren

SYDNEY - Australië en China hebben maandag een verdrag ondertekend voor de levering van grote hoeveelheden Australisch uranium aan China. Peking heeft beloofd het nucleaire materiaal alleen te gebruiken voor vreedzame doeleinden en niet voor de productie van atoomwapens.


Het akkoord werd in Sydney ondertekend in aanwezigheid van de Australische premier John Howard en zijn Chinese collega Wen Jiabao, die op bezoek is in Australië. Volgens Australische functionarissen gaat Australië ongeveer 20.000 ton uranium per jaar aan China leveren. De export begint waarschijnlijk pas in 2010, omdat Australië nog vastzit aan bestaande contracten met andere landen.

Australië, dat over 40 procent van de wereldwijde uraniumvoorraden beschikt, heeft zelf geen kerncentrales maar levert momenteel uranium aan 36 andere landen. Het land verdient daar jaarlijks honderden miljoen dollars mee.

China heeft met zijn sterk groeiende economie een grote behoefte aan energie. Het land is nog sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen, maar de Chinese regering wil de komende jaren tientallen kerncentrales uit de grond stampen.

Bron: Trouw / Telegraaf