EU-kantoor omsingeld vanwege spotprenten

Do 2 Februari 2006 14:42 | Frank | 4516 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
In Gaza-stad hebben enkele tientallen bewapende radicale Palestijnen het kantoor van de Europese Unie (EU) omsingeld. Ze eisen sluiting van het EU-kantoor. Reden zijn de al veelgenoemde Deense spotprenten over de profeet Mohammed, die inmiddels in verschillende Europese kranten zijn afgedrukt.

De mannen behoren tot de Islamitische Jihad en een gewapende tak van de Fatah-beweging. De omsingelaars eisen boevendien binnen 48 uur een excuus voor de cartoons.

Eerder vandaag lieten het Palestijns Verzetscomité en de Al Aqsa Martelaren Brigades weten aanslagen te zullen plegen op buitenlanders die afkomstig zijn uit landen waar de spotprenten van Mohammed zijn afgedrukt. Dat zijn tot nu onder meer landen als Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Nederland. Expliciet werden overigens Noorwegen, Denemarken en Frankrijk gewaarschuwd. Deze landen behoren bovendien hun consulaten en andere kantoren in de Palestijnse gebieden te sluiten. Noorwegen vindt de dreiging zo serieus, dat het zijn consulaat reeds gesloten heeft.

Jordanië
In Jordanie zijn de spotprenten inmiddels ook in een blad afgedrukt. Dat gebeurde in het weekblad Al-Shihan. ''Moslims in de wereld, wees redelijk'', staat er bij de afbeeldingen van onder andere de profeet met een bom in zijn tulband. ''Wat roept meer vooroordelen op tegen de islam, deze karikaturen of foto's van gijzelnemers die voor de camera de keel van hun slachtoffer doorsnijden of een zelfmoordenaar die zichzelf opblaast tijdens een bruiloft in Amman?''

De hoofdredacteur van het blad zegt de cartoons te hebben gepubliceerd zodat mensen weten waartegen ze protesteren. Mensen vallen volgens hem nu tekeningen aan die ze niet eens hebben gezien.
Bron: ANP