VS en Rusland willen meer kernenergie

Vr 17 Maart 2006 09:23 | Frank | 3163 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM (ANP-AFX) - De Verenigde Staten en Rusland hebben donderdag opgeroepen tot een verdere ontwikkeling van kernenergie als oplossing voor de almaar groeiende vraag naar energie in de wereld.

De twee landen deden deze oproep na een tweedaagse vergadering in Moskou van de energieministers van de G8, de zeven rijkste industrielanden en Rusland.
"Wij zijn hoopvol dat de wereldwijde kernindustrie een substantiële groei kan doormaken", aldus de Amerikaanse minister van Energiezaken, Samuel Bodman, na afloop van de bijeenkomst. Volgens een gezamenlijke slotverklaring van de G8-ministers kan kernenergie een belangrijk alternatief zijn voor landen in een tijd van sterk stijgende olie- en gasprijzen. Bovendien kan de overstap op kernenergie leiden tot een reductie van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen.

Ook de Russische president Vladimir Poetin sprak zich uit voor kernenergie. "Nucleaire energie moet ook voor andere landen toegankelijk zijn, waaronder ontwikkelingslanden", aldus Poetin. Rusland is momenteel verwikkeld in een controversiële zaak over de levering van kerntechnologie aan Iran. De Verenigde Naties verdenken dat land ervan een atoombom te willen bouwen.

Toch is er ook nog veel verdeeldheid binnen de G8 over kernenergie. Frankrijk, Canada en Italië zijn voorstanders van de oproep tot meer kernenergie. Maar G8-lid Duitsland is juist zijn afhankelijkheid van kernenergie aan het terugschroeven ten faveure van duurzame energie. Ook Japan heeft twijfels sinds de lekkages bij de kernreactor van Tokaimura in 1997 en 1999. Volgende maand is het bovendien twintig jaar geleden dat de kernreactor van Tsjernobyl in Oekraïne ontplofte.

Bron: Telegraaf