De VS en Rusland controleren het weer (deel 2)

Wo 2 November 2005 21:46 | Frank | 3311 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Van de Russen wordt gedacht dat ze hun eigen "weer sturend systeem" hebben, genaamd Woodpecker. Hierbij worden laagfrequente golven de atmosfeer in gestuurd die in staat zijn blokkades in de atmosfeer te brengen, zodat luchtstromingen te controleren zijn. Men verdenkt dit systeem ervan dat een lange droogte in Californië veroorzaakt werd doordat het syteem warme vochtige lucht voor vele weken geblokkeerd heeft.

Damain Wilson, een natuurkundige aan de Met Office, zegt dat weersbeïnvloeding een realiteit is, maar niet een exacte wetenschap. "Het is bijvoorbeeld een bewezen techniek dat je mist kunt oplossen door droog ijs in de wolken te sproeien", zegt hij. "Er is veel onderzoek gedaan naar het voeden van wolken om regen op te wekken. Dit is gedaan in landen waar er watertekort is. Het probleem is dat het onvoorspelbaar is, en dat er wolken nodig zijn om mee te beginnen. Er bestaat geen technologie om regen uit een strakblauwe lucht te laten vallen, dus het kan niet gebruikt worden om de droogte in woestijngebieden tegen te gaan".

Wilson gelooft dat het mogelijk is de koers van een orkaan te beïnvloeden, wat een enorm levensbesparend potentiëel zou hebben. Aan de andere kant tonen de rampzalige orkaangevolgen van dit jaar aan wat een goedgerichte orkaan als massavernietigingswapen zou kunnen aanrichten.

De Amerikanen gebruikten 1947 wolkverzadiging om een orkaan te besturen, maar de tactiek had een averechts effect waardoor het sterker werd en Savannah, Georgia trof. Het is bekend dat de VS verdere orkaan-manipulatie experimenten uitvoerden tussen 1962 en 1983 onder de codenaam Project Stormfury nadat er berekend was dat een enkele orkaan net zoveel energie bevat als alle elektriciteitscentrales van de wereld bij elkaar.

Bij een recent project heeft men de inhoud van tienduizenden vaten plantaardige olie in zee gegooid. "Orkanen krijgen hun sterkte door het warme zeeoppervlak.", zegt Wilson. "Door een laagje olie op het oppervlak te verspreiden zou door het koelend effect de kracht van de orkaan af moeten nemen. In theorie is het mogelijk op deze manier het pad van de orkaan de veranderen. Het zou me niet verbazen dat militair onderzoek inzake het besturen van het weer gewoon doorgaat. Nu het het het zuidoosten van Engeland steeds droger wordt in de zomer, verwacht ik ook dat er wolkverzadiging in dit land wordt geïntroduceerd".

Het is niet slechts het weer dat de aandacht van de militaire overheid heeft getrokken.

Wetenschappers hebben ook onderzocht hoe ze aardbevingen kunnen opwekken. Door kleine aardbevingen op te werkken, kan er druk vrijkomen waardoor een ramp afgewend wordt. Maar militaire wetenschappers weten ook dat het mogelijk is krachtige energiegolven in kwetsbare foutzones te sturen, wat de platen in de aarde laat bewegen. Hierdoor ontstaat er een krachtige aardbeving. Bij foutlijnen in de oceanen, kan dezelfde technologie gebruikt worden om vernietigende tsunami's te veroorzaken.

Een deel van het probleem in het verbannen van deze experimenten is de definitie van wat biologische en natuurkundige oorlogsvoering is. Er wordt bijvoorbeeld getwist of de beroemde dambuster missie in de tweede wereldoorlog een geval is van natuurkundige oorlogsvoering. Hier werden stuiterende bommen gebruikt om een dam te doorbreken waardoor het Duitse industriële gebied onder water kwam te staan.

Nu, ruim een halve eeuw later wordt de dreiging nog steeds serieus genomen. Voormalig minister van Defensie William Cohen waarschuwt: "Terroristen benaderen zelf een eco-type van terrorisme waar ze het klimaat kunnen controleren, aardbevingen en tsunami's kunnen opwekken, en vulkanen actief kunnen maken door gebruik te maken met sterke elektromagnetische golven. Het is geen fictie, en dat is de reden waarom wij alerter moeten zijn in dat soort zaken".

Owen Greene, directeur aan de afdeling Vredestudies aan de Bradford university gelooft dat dat er in het geheim nog steeds wapens worden ontwikkeld die gebruikmaken van de natuur en omgeving. "Er gaat zoveel geld naar het Pentagon dat het me zou verbazen als ze zich hier niet mee bezig hielden.", zegt hij. "Ik vemoed dat men zowel in de VS als in Rusland er mee bezig is. Je kunt mensen niet verbieden onderzoek naar het weer te doen. En bij het onderzoek naar het opwekken van aardbevingen is het niet eens nodig geld te spenderen aan militaire programma's omdat het ook in andere gebieden past. Sommige van de ideeën zijn erg aannemelijk".

Een andere bron van defensie zegt: "Het risico dat wij aan het experimenteren zijn met de natuur, kan onomkeerbare schade teweegbrengen en de hele atmosfeer van onze planeet veranderen".

Ondanks deze sterke waarschuwingen, zoals de immense kracht van de natuur, lijkt het onwendbaar dat de mens voor God blijft spelen.
Bron: The Daily Express