Strafzaak vastgoedmagnaat Paarlberg van start en uitspraak in zaak Maruf 'Paja' M. en Milos 'Bato' P

zondag 12 juli 2009 17:23 | Crimesite | 2586 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

De strafzaak tegen vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg gaat maandag in Haarlem van start met een aantal inleidende zittingen. Zijn advocaat Gabriël Meijers heeft al laten weten nieuwe getuigen ten tonele te voeren om aan te tonen dat hij niet schuldig is aan het witwassen van crimineel geld. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt de 52-jarige Paarlberg naast het witwassen van geld onder meer voor valsheid in geschrifte. Zijn relatie met de in 2004 geliquideerde zakenman Willem Endstra speelt in de aantijgingen een centrale rol. Bij de uitspraak in de Holleeder-zaak stelde het gerechtshof in Amsterdam al onomwonden Paarlberg schuldig te achten aan witwassen. Eveneens maandag doet de rechtbank in Haarlem uitspraak in de zaak tegen de 53-jarige Maruf 'Paja' M. en de 51-jarige Milos 'Bato' P.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijftien jaar cel geëist tegen de twee ex-Joegoslaven wegens medeverantwoordelijkheid voor de liquidatie van drugshandelaar Srdjan Miranovic. De 41-jarige Miranovic werd op 12 januari 2006 doodgeschoten in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica. Volgens het OM was de moord het gevolg van de strijd in de Amsterdamse onderwereld tussen de groepen rond Willem Holleeder en de Servische crimineel Sreten Jocic.

Dinsdag 14 juli: De rechtbank in Den Bosch maakt een begin met de zaak omtrent grootschalige internationale beleggingsfraude. De zaak draait om de omstreden vermogensbeheerder W.A. uit Ede en zijn vroegere raadsman T.B. uit Braamt. Zij zouden een criminele organisatie hebben gevormd die de afgelopen tien jaar voor tientallen miljoenen euro's heeft gefraudeerd. Het geld van slachtoffers zou zijn geïnvesteerd in bedrijven waar geld verdween, bestuurders sjoemelden of die failliet gingen.

In Lelystad doet de rechter uitspraak in de zaak tegen een man die ervan wordt verdacht twee NS-medewerkers te hebben bedreigd en mishandeld. Het OM eiste een celstraf van acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk tegen de 37-jarige verdachte M.K. uit Weesp. Op 5 april zou hij op station Almere Muziekwijk, toen hij geen geldig plaatsbewijs kon laten zien, een van de controleurs richting het spoor hebben geduwd en dreigde hij de man op de rails te zullen gooien, terwijl er een trein in aankomst was.

Donderdag 16 juli: Donderdag speelt in Amsterdam het kort geding van De Telegraaf tegen de Nederlandse staat. Het dagblad stapte naar de rechter om af te dwingen dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) stopt met het afluisteren van enkele van haar journalisten. De Telegraaf heeft de zaak tegen de staat samen met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren aangespannen.

Vrijdag 17 juli: De rechtszaak tegen de drie verdachten in de fraudezaak rond wijnbeleggingsfonds Bordeaux Advisory gaat van start. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) hebben zij nietsvermoedende beleggers vele miljoenen euro's afgetroggeld en hen wijsgemaakt het geld te investeren in wijn.