Spreekt La Serpe de waarheid of Peter R. de Vries?

vrijdag 21 augustus 2009 23:13 | Crimesite | 4633 keer bekeken | 0 reacties | 1 x aanbevolen
Het liquidatieproces heeft deze week toch voor enige commotie gezorgd in de Bunker en daar buiten. Kroongetuige La Serpe liegt dat hij barst, althans volgens Peter R. de Vries. La Serpe op zijn beurt zei over De Vries ''Ik ben eerlijk gezegd een beetje verbaasd over hoe ver meneer De Vries afwijkt van de waarheid, van mijn verklaringen dus. Wat hij zegt is grotendeels larie.'' Hoogste tijd voor Crimesite om een aantal zaken eens onder het vergrootglas te leggen want de komende tijd zal, hopelijk, blijken wie de waarheid spreekt en wie een keiharde leugenaar is. Het OM liet een tijdje terug al optekenen dat La Serpe in deze zaak de waarheid spreekt en je dus kunt stellen dat zij vinden dat De Vries een leugenaar is.


In dit artikel stond o.a. te lezen dat: Een opmerkelijk bewijs voor het waarheidsgehalte van de verklaringen van S. denkt het OM gevonden te hebben in het verhaal van de kroongetuige over een ontmoeting in een Naardens restaurant tussen La S., Jesse R., Willem Holleeder en misdaadjournalist Peter R. de Vries. Gespreksonderwerp van de bijeenkomst was de Amsterdamse Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE), waarmee La S. destijds contact onderhield. Volgens De Vries was Holleeder hier niet bij aanwezig; La S. beweert van wel. Een personeelslid van het restaurant heeft de lezing van La S. bevestigd.
We hebben de feiten op een rijtje gezet en laten beurtelings La Serpe en Peter R. de Vries aan het woord, aangevuld met andere informatie.

La Serpe zegt:
"Een tijd geleden zat ik in Hilversum in de auto met Jesse toen Holleeder op een brommer aan kwam rijden. Holleeder en Jesse zijn aan een tafel gaan zitten en ik werd er later bijgeroepen. Het verhaal kwam dat Ali het idee had gehad om Peter R. de Vries in te schakelen om de CIE (Criminele Inlichtingen Eenheid) te beschadigen. Men wilde dat ik voor de televisie en ‘met een balkje voor mijn ogen’ kwam vertellen over mijn contacten met jullie. Even later kwam Peter R. de Vries. Later begreep ik dat er ook al een cameraploeg klaar stond. Willem Holleeder vroeg mij om Peter R. de Vries op te halen. Dat heb ik ook gedaan. Tegen Peter R. de Vries heb ik direct al aangegeven dat ik niet op televisie wilde komen. Peter de Vries is bij Holleeder min of meer gaan klagen dat ik het niet deed en dat de cameraploegen al klaar stonden. Door dit gebeuren was er contact ontstaan tussen mij en eerder bedoelde Ali."
Peter R. de Vries:
"Ik heb het gehoord ja... Het is mij een raadsel, want als ik één ding zeker weet is het wel dat de ontmoeting met La Serpe en Jesse R. plaats vond in restaurant 'Chefs' in Naarden en niet in het Arsenaal. Het relaas is nu kennelijk dat we in het Arsenaal aan tafel hebben gezeten en vervolgens naar het tweehonderd meter verder op gelegen 'Chefs' zijn gegaan. Waarom mag Joost weten... Ik heb het gevoel dat er een raar spelletje wordt gespeeld. Ik weet niet wat die ober precies heeft verklaard, maar ik ben nooit met Holleeder in het Arsenaal geweest, wel met Cor van Hout, maar dat was uiteraard voor 2003. Merkwaardig allemaal."
Onderwereldblog schreef er ook iets interessants over op 12 december 2007. De Vries heeft, zo zei de officier van justitie H. Oppe, tegenover de politie de bijeenkomst bevestigd maar ontkend dat Willem H. hierbij aanwezig was. Maar een medewerker van Het Arsenaal heeft verklaard dat Willem H. wel degelijk met dat gezeldschap aan tafel zat. Hij wist nog precies welke tafel en haalde ook nog de bon boven water. Bovendien zei de medewerker precies te weten wie Willem H. was omdat hij die nog kende uit een vorig etablissement waar hij werkte.

Onderwerp van het gesprek was het maken van een negatieve uitzending over de Amsterdamse Criminele Inlichtingeneenheid door Peter R. de Vries. Peter la S. zou daarin op moeten treden maar zag hiervan uiteindelijk af.

Een en ander kwam naar boven in een pro forma-zitting tegen Ali A.. Peter La S. en Sjaak B. die worden verdacht van het uitlokken en uitvoeren van een reeks liquidaties.


Wilde Peter R. de Vries CIE loer draaien?
De Vries zou in november 2004 een ontmoeting hebben gehad met Willem Holleeder, La Serpe en Jesse Remmers in restaurant Het Arsenaal in Naarden. Tijdens deze bijeenkomst werd een plan besproken om in een uitzending van De Vries de CIE zwart te maken. La Serpe had in die tijd contacten bij die eenheid en zou anoniem zijn (negatieve) ervaringen delen met televisiekijkend Nederland. Uiteindelijk zag La Serpe niets in het plan. De Vries had eerder toegegeven een ontmoeting te hebben gehad met La Serpe en Remmers, maar zich niets te kunnen herinneren van Holleeders aanwezigheid.
Paul Vugts schrijft in Het Parool van 20 augustus. Volgens spijtoptant La Serpe was aanvankelijk ook Willem Holleeder aanwezig in restaurant Het Arsenaal, waar Holleeder, Jesse R. en hij de komst van De Vries aan de lunchtafel afwachtten. Toen hem duidelijk werd dat hij de recherche in De Vries' tv-programma zou moeten zwartmaken, zag hij dat naar eigen zeggen niet zitten, en deelde hij dat al buiten mee aan De Vries, zodra die op het parkeerterrein arriveerde. Hij zou De Vries mee naar binnen hebben genomen, waarna ze afscheid namen van Holleeder en gedrieën even verderop in brasserie Chef's verder spraken.

De Vries kan zich alleen die laatstgenoemde bijeenkomst in Chef's herinneren. Het eerste deel van La Serpes verhaal, inclusief de rol van Holleeder, zegt hem niets en acht hij 'hoogst onaannemelijk'. Hij kan slechts terughalen dat Jesse R., die hij 'al een jaar of vijftien, zeventien kende', voorstelde dat La Serpe in zijn programma zou vertellen hoe hij tegenover de recherche verklaringen aflegde over recente liquidaties, dat die getuigenissen gelogen waren en dat de recherche dat ook wist, maar dat ze zijn leugens toch optekenden om eindelijk eens verdachten te kunnen arresteren.
''Ik had wel belangstelling voor dat verhaal, maar wilde dan wel onomstotelijk vaststellen dat de recherche willens en wetens die valse verklaringen opnam,'' zei De Vries. Hij wilde La Serpe van opnameapparatuur voorzien, om diens gesprekken met de recherche te kunnen vastleggen. Vanaf die mededeling 'ging het gesprek stroef' en 'bleef het allemaal een beetje hangen'. De Vries vertrok naar eigen zeggen onverrichter zake, waarna 'het verhaal al snel wegzakte'.

De Vries herhaalde dat hij na dertig jaar misdaadverslaggeving weet 'hoe feilbaar het geheugen is', maar dat hij zich niet kan voorstellen die dag ook Holleeder te hebben ontmoet, met wie hij in het verleden 'tientallen, misschien honderden gesprekken voerde'. Andere details die La Serpe noemt, vindt hij 'hoogst onaannemelijk' of zijn 'aantoonbaar onjuist'.
De Vries' relaas leidde tot verontwaardiging bij La Serpe. ''Ik ben eerlijk gezegd een beetje verbaasd over hoe ver meneer De Vries afwijkt van de waarheid, van mijn verklaringen dus. Wat hij zegt is grotendeels larie.''

Wie spreekt er nu de waarheid? Volgens het OM is dat kroongetuige La Serpe (in dit artikel) en vanuit die optiek gezien is De Vries die om de brij heen draait. Blijven we zitten met de vraag waarom De Vries daar over zou liegen.
Gaan we er vanuit dat De Vries de waarheid spreekt dit de geloofwaardigheid van La Serpe niet ten goede komt. Want per slot van rekening kun je dan bij een heleboel andere verklaringen van La Serpe je vraagtekens zetten als hij het met de waarheid niet zo nauw neemt.

Toch nog even terug naar die ontmoeting van La Serpe met Peter R. de Vries. Met name is interessant wat een medewerker van die horecazaak destijds verklaarde. We herhalen het nog maar even ondanks dat het al eerder in dit artikel wordt benoemd. Letterlijk werd daar het volgende over geschreven.
Een medewerker van Het Arsenaal heeft verklaard dat Willem H. wel degelijk met dat gezelschap aan tafel zat. Hij wist nog precies welke tafel en haalde ook nog de bon boven water. Bovendien zei de medewerker precies te weten wie Willem H. was omdat hij die nog kende uit een vorig etablissement waar hij werkte. Waarom zou die man daar over liegen en de problemen over zich afroepen?
In het zittingsverslag van het Openbaar Ministerie staat o.a. ,,Zijn versie wordt ondersteund door verklaringen van twee getuigen die Holleeder wel hebben gezien in gezelschap van De Vries, La S. en Remmers. Nico Meijering, de advocaat van verdachte Ali A., dient een verzoek in deze getuigen te horen.''
Het kan haast niet anders dat de rechtbank het verzoek van advocaat Nico Meijering, om deze getuigen te horen, zal honoreren en we straks hopelijk meer duidelijkheid krijgen wie er nu eigenlijk de waarheid spreekt. De rechtbank komt hier 24 augustus op terug.

Voor een persoon in deze zaak is het wel duidelijk wie de waarheid spreekt, nl. Jesse Remmers: “Alles wat De Vries zegt, kan ik bevestigen.”
Misschien dat Jesse Remmers ook wat meer duidelijkheid kan geven over zijn eventuele betrokkenheid, en die van La Serpe tijdens die gure november avond in Amsterdam Osdorp.

We krijgen het motief steeds meer boven water over wie er nu loopt te liegen en wie er de waarheid spreekt. Tenminste, als je gelooft in de volgende theorie die als volgt luidt. De bekendste afperser van Nederland wordt tot nu toe niet betrokken bij het liquidatieproces. Er is en mag op de een of andere manier geen connectie zijn tussen de huidige verdachten en de man die in het milieu toch min of meer wordt gezien als een van de organisatoren en opdrachtgevers van de vele liquidaties. Hij zou ook in de discotheek aan tafel hebben gezeten met degenen die er van worden verdacht snode plannen te hebben beraamd en al dan niet mondeling een dodenlijst zouden hebben laten circuleren.

Was het niet zo dat er door hem een auto werd geregeld om een van de vermeende schutters naar wat later bleek de plaats delict te zijn te rijden? En was het niet toevallig dat die wagen op de Wenckebachweg stond? Dit werd er over geschreven. Het volledige artikel stond in De Telegraaf van vrijdag 16 november.

Justitie heeft een belangrijke aanwijzing gevonden voor een link tussen Willem Holleeder en twee huurmoordenaars. Hij regelde een vluchtauto, die onder andere werd gebruikt na de moord op Cees Houtman. Dat stelt kroongetuige Peter la Serpe in verklaringen die in bezit zijn van De Telegraaf.

De getuige vormde samen met de in Marokko gearresteerde Jesse R. het doodseskader dat de vastgoedman liquideerde. Beiden zouden een 'dodenlijst' hebben gehad om af te werken. Justitie zinspeelde er maandag al op, bij zijn strafeis van 12 jaar voor afpersing, dat Holleeder een tweede proces wacht. In het onderzoek zijn afgelopen weken vorderingen geboekt.
La Serpe verklaart onder meer dat hij Geurt Roos kreeg 'aangeboden'. ,,Laat me er even over nadenken. Toen heb ik nee gezegd.”

Ook een andere bekende crimineel werd een bestaan aan gene zijde gewenst. „Ik herinner mij nog een zevende naam van iemand die geliquideerd zou worden en dat is Koos R.”, zegt de hitman, die stelt dat er soms gewoon echt te veel op zijn bordje kwam. Híj had last van dat „spanningsveld” en „de emotionele belasting daarvan”.

Schone auto              
Jesse R. en La Serpe hadden, zegt hij, een „schone auto” nodig, zodat ze niet onverhoeds van de weg zouden worden gehaald naar of van een liquidatie. Holleeder bracht La Serpe naar een verhuurbedrijf, Avis. „Willem zei bij het afscheid: ’Als je om de paar dagen een nieuwe auto moet hebben, regel dat dan maar met Dino.’ Ik kende de naam Dino toen nog niet.”

Kalasjnikov       
Op de avond van de liquidatie op Houtman diende de door Holleeder geregelde auto als de overstapauto, die klaarstond in Buitenveldert. Met de nog warme kalasjnikov en een Glock in een tas scheurde het tweetal naar deze ’veilige’ auto. „We zijn in de Corsa gaan zitten… Jesse zei toen: ’Jij gaat naar de Amstel… Naar dat weggetje… Je flikkert die dingen weg… Ik ga verslag uitbrengen, en dan ga ik met je geld aan de haal’”, aldus de grappende hitman.

Later zal de politie de moordkalasjnikov vinden op zijn aanwijzingen, de Glock wordt nooit gevonden.

De advocaat van Holleeder, Jan-Hein Kuijpers, erkent volmondig dat Holleeder de auto hielp regelen. Het was slechts een vriendendienst, zegt hij, die niks te betekenen heeft. „Iedereen die dan ook nog de naam Dino hoort vallen, denkt ineens aan Holleeder. Maar er is geen enkel bewijs.”