Waarom mag een rechter blunderen en er mee wegkomen?

donderdag 17 september 2009 09:16 | Crimesite | 2581 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Nederland is in rep en roer omdat de crimineel Saban Baran tijdens een verlof de benen heeft genomen. De rechter had in al zijn wijsheid beslist dat de crimineel zijn vrouw en kind mocht bezoeken ondanks dat de Nationale Recherche hier bezwaar tegen maakte! Vorig jaar werd Baran veroordeeld tot 7,5 jaar cel. Samen met zijn broer maakten ze zich schuldig aan vrouwenhandel en gingen zij als beesten tekeer. Zo dwongen zij vrouwen zich te prostitueren en werden de slachtoffers van Baran gebrandmerkt met tatoeages, geslagen met honkbalknuppels en kregen ze gedwongen borstvergrotingen (foto’s van de slachtoffers zijn hier te bekijken).

Justitie verzamelde sinds 2006 maar liefst twaalfhonderd dossiers tegen hen en onderzocht vijftien medeverdachten. Een mega-onderzoek wat tonnen, zoniet miljoenen heeft gekost om deze uiterst gewelddadige criminelen achter de tralies te krijgen.
De nationale recherche kreeg aanwijzingen dat Baran zou vluchten en pakte hem vorige week op. Het hof zag dat gevaar niet zo en liet hem donderdag weer gaan. Als bonus kreeg hij bovendien nog twee extra verlofdagen van het hof. Saban Baran is meteen met de noorderzon verdwenen. Waarschijnlijk naar Turkije. Een land dat zijn onderdanen niet uitlevert en meteen aanleiding om met dat land over een uitleveringsverdrag te gaan praten want het is wel heel wrang dat deze, en andere criminelen, daar gewoon over straat kunnen lopen. Nog maar niet gesproken over het door de misdaad verkregen geld dat Baran ongetwijfeld in allerlei zaken heeft geïnvesteerd.

Is hier sprake van een blunderende rechter? Heeft deze rechter het dossier van deze bende wel goed gelezen? Waarom moest deze crimineel zo nodig zijn vrouw en kind bezoeken terwijl zij makkelijk bij hem op bezoek hadden kunnen komen? De man had ook met een enkelband en/of onder begeleiding van een speciaal justitieteam (BOT) op verlof gekund. Of zou dat inhumaan zijn geweest?
Maar wat nu te denken van al die slachtoffers die door deze beesten, een ander woord is er niet als je de foto’s van de slachtoffers bekijkt, voor de rest van hun leven zijn getraumatiseerd en zich nu, terecht, niet veilig voelen omdat hij vrij rondloopt?

Het moet maar eens afgelopen zijn met blunderende rechters en magistraten die de rechtsorde op een dergelijke wijze schokken en er zoals gewoonlijk elke keer weer mee wegkomen. Dit is gewoon niet uit te leggen aan de gemeenschap, de slachtoffers en de politiemensen die jarenlang aan deze zaak hebben gewerkt.
Dan maar de wet veranderen om rechters, die voor het leven zijn benoemd, te kunnen ontslaan als zij blunderen.

Bron: Crimesite

 Quote

Statistiek: de wetenschap waarmee verschillende experts met dezelfde cijfers tot heel verschillende conclusies kunnen komen.
Evan Esar (1899-1995), Amerikaans humorist