Krijgt de dollar zijn laatste zetje richting afgrond?

Wo 3 Oktober 2007 12:58 | Frank | 4669 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In Saoedi-Arabië word volop gespeculeerd om de koppeling van de riyal met de dollar los te laten. Er wordt rekening gehouden met een verdere diversificatie van valutareserves, wat de koers van de dollar verder onder druk zal zetten. Dit zal niet ten goede komen van de altijd stabiele dollar.

Sinds 1986 is één dollar 3,75 riyal waard. Het onverwachtse besluit van Saoedi-Arabië de laatste Amerikaanse renteverlaging niet te volgen is een indicatie dat het land mogelijk de vaste ruilverhouding met de dollar los wil laten. Eerder dit jaar ontkoppelde Koeweit de dirham van de dollar. Hedge funds duiken daarom nu massaal op de riyal.

Olieopbrengsten
Koeweit zal haar olieopbrengsten niet langer volledig in Amerikaanse staatsobligaties investeren, maar kiest nu ook voor Europese beleggingen. Dit scenario zouden de Saoedi's ook kunnen volgen. Speculaties dat het land mogelijk een stap verder gaat en, net als Venezuela en Iran, olie in euro's en yens af wil rekenen acht ik onwaarschijnlijk. 

Euro/dollar
De euro/dollar sloot afgelopen week op 1,4265, een historisch dieptepunt. Beleggers vluchten naar goud om dollar- en inflatierisico's af te dekken. De Saoedi's zitten opgezadeld met een probleem. De IEA twijfelt openlijk aan de officiële oliereserves en veel analisten denken dat de productie tegen haar piek aan zit. Een waardevaste valuta wordt wellicht belangrijker dan goede relaties met de VS. En wat gaan China en Rusland met hun miljarden dollars doen? Die 1,50 kan wel eens eerder bereikt worden dan men denkt.

 

Bron: YaYaBLa