Eiffeltoren doet vijf minuten licht uit

Di 30 Januari 2007 23:18 | Truthseeker | 4066 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De lichtjes op de Eiffeltoren in Parijs worden donderdag gedurende vijf minuten gedoofd. De directie doet op deze wijze mee aan een campagne om aandacht te vragen voor het milieu.

Een milieuorganisatie heeft opgeroepen donderdag om 19.55 uur gedurende vijf minuten het licht uit te doen. In Parijs verschijnt vrijdag een rapport van de Verenigde Naties over klimaatverandering. Deze week zijn deskundigen uit een groot aantal landen in Parijs bijeen om hieraan de laatste hand te leggen.

Volgens de instantie SETE die de Eiffeltoren beheert, is onlangs het verlichtingsysteem van de toeristische attractie verbeterd, waardoor het energieverbruik met 30 procent is verminderd. Met 6,7 miljoen bezoekers per jaar is de toren een van de grootste publiekstrekkers ter wereld.

In Nederland dooft het ministerie van VROM in Den Haag donderdagavond op hetzelfde tijdstip als in Parijs de lichten. In Londen is dinsdag de nieuwe milieuorganisatie Global Cool in het leven geroepen. Global Cool wil onder meer met medewerking van beroemdheden en het gebruik van moderne communicatietechnologie vooral jongeren bewust maken om zuiniger om te gaan met energie.

Bron: Fok - ANP

Reacties

  Geen massale deelname aan klimaatactie in NL.

  Do 1 Februari 2007 23:01 | Truthseeker |
  Geen massale deelname aan klimaatactie in Nederland
  donderdag 1 februari 2007 om 22:37

  RIJSWIJK (ANP) - TenneT, de beheerder van het landelijke elektriciteitsnet, heeft donderdagavond ,,geen merkbaar effect'' waargenomen tussen 19.55 en 20.00 uur. Milieuorganisaties hadden opgeroepen op dat tijdstip het licht uit te doen om de aandacht te vestigen op de klimaatverandering.

  De belasting van het elektriciteitsnet was 13.000 megawatt, hetzelfde als elke andere donderdagavond, stelt een woordvoerder. Dat leidt tot de conclusie dat niet zoveel huishoudens gehoor hebben gegeven aan de oproep als verwacht werd.

  Tennet waarschuwde woensdag dat de stroom kan uitvallen als veel mensen op precies hetzelfde moment het licht uitdoen. Het ministerie van VROM deed mee aan de actie, maar riep de Nederlanders toch op het licht niet uit te doen, nadat uit onderzoek was gebleken dat velen dat van plan waren.

  Eiffeltoren


  De Tweede Kamer deed de lampen ook uit, de departementen op VROM na niet. Het kabinet vond de actie wegens de risico's voor de stroomvoorziening niet goed doordacht.

  Het moment van de actie is niet toevallig gekozen. Vrijdag komt in Parijs het nieuwste rapport van de Verenigde Naties over het klimaat uit.

  In Frankrijk, waar het initiatief voor de oproep om het licht uit te doen werd genomen, gaf de bevolking wel massaal gehoor aan het verzoek. Daar deden naar schatting 3 miljoen mensen mee aan de actie, zo deelde het Franse energiebedrijf RTE donderdagavond mee. Het stroomverbruik daalde tussen 19.55 en 20.00 uur met zo'n 800 megawatt. Ook de Eiffeltoren was vijf minuten lang in duisternis gehuld.