Ogen spiegels van de ziel

Ma 19 Februari 2007 23:23 | Truthseeker | 16454 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Onze ogen zijn daadwerkelijk de spiegels van onze ziel, zo menen Zweedse wetenschappers.

Patronen in de iris van het oog kunnen indicaties geven of iemand bijvoorbeeld warm of betrouwbaar is, of neurotisch of impulsief. Die conclusie trekken Zweedse wetenschappers van de universiteit van Örebro na bestudering van 428 paar ogen.

Karaktertrekken
Kan de iris van het menselijk oog als een biomedisch kenmerk dienen voor het bepalen van iemand persoonlijkheid? Volgens psycholoog Mats Larsson zijn er wel degelijk conclusies te trekken over de karaktertrekken van personen aan de hand van patronen in de iris.

Samen met enkele collega-wetenschappers bestudeerde hij 428 paar op foto's vastgelegde ogen van studenten, die tevens 240 verschillende vragen over hun persoonlijkheid beantwoordden.


                                       Meer informatie: Onderzoeksfoto's van irissen (pdf)

Het wetenschapsteam lette vooral op de patronen van zogeheten crypten, draadjes die vanuit de pupil naar buiten lopen en draadjes die juist om de pupil heen lopen.

Daaruit bleek dat bij mensen met veel crypten positieve karaktereigenschappen werden vastgesteld zoals hartelijkheid, gevoeligheid, betrouwbaarheid en gevoel voor mededogen.

Personen die juist veel draadjes om hun pupil hadden lopen, werden minder positieve eigenschappen toegedicht, zoals impulsiviteit, neurotisch gedrag en de neiging om aan begeertes toe te geven.

Verband
Volgens de onderzoekers kan het verband tussen de structuur van de iris en iemands persoonlijkheid gelegd worden omdat de genen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de iris, ook een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de frontale hersenkwab, dat onze persoonlijkheid beïnvloedt.

"Onze resultaten wijzen er op dat mensen met verschillende irispatronen zich langs verschillende persoonlijke lijnen ontwikkelen, Zo citeert de online editie van This is London hoofdonderzoeker Larsson.

De uitkomst van de studie, die in het Amerikaanse vakblad Biological Psychology wordt gepubliceerd, kan volgens de onderzoekers van pas komen bij psychoanalyses en in de toekomst mogelijk zelfs bij sollicitaties indien bedrijven meer over de persoonlijkheid van de beoogde kandidaten willen weten.
Bron: Diverse