Beet van klemkaakmier eindelijk gefilmd

Wo 23 Augustus 2006 14:14 | Truthseeker | 3677 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het is voor het eerst gelukt om de beet van de klemkaakmier (Odontomachus bauri) goed op film vast te leggen. Deze mier bijt zo snel dat dit voorheen nog niet gelukt was. De camera die er voor gebruikt werd, is tienduizend keer sneller dan normaal.

De snelste beet van een klemkaakmier duurde 6 honderdste milliseconde (0,00006 seconde); dat is 2300 keer zo snel als wij met onze ogen knipperen.

Ook als we andere prestaties van de klemkaakmier naar menselijk maatstaven zouden beoordelen, komen wij er bekaaid af. Met zijn kaken brengt de mier zich ook in veiligheid. Is de opponent te groot, dan slaat hij zijn kaken tegen de grond en katapulteert zichzelf omhoog. Daarbij kan hij enorme kracht zetten, tot 500 keer zijn eigen lichaamsgewicht. Hij komt 22 centimeter ver als hij met zijn kaken wegspringt. De mier zou het verspringrecord naar menselijke maat op 40 meter brengen en het hoogte record op 13,5 meter, zo schrijft dagblad Trouw.

The New Scientist heeft het overigens over sprongen van 8 centimeter verticaal en 40 centimeter horizontaal, die deze mier kan afleggen. Deze site heeft ook twee filmpjes on-line staan waar de formidabele sprongen in slow-motion zijn te volgen (verticaal en horizontaal)

 

 


Bron: Newscientist - Trouw