'Cheney liet naam FBI-agente uitlekken'

Za 11 Februari 2006 01:14 | Truthseeker | 3371 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WASHINGTON - De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft geheime informatie laten uitlekken om een tegenstander van de oorlog in Irak in diskrediet te brengen. Dit stelde donderdag het Amerikaanse weekblad National Journal op basis van documenten uit een rechtszaak.

Daarin staat dat Cheney's medewerker Lewis 'Scooter' Libby door zijn chefs gemachtigd werd geheime zaken te openbaren tegenover verslaggevers in een poging de positie van een Amerikaanse diplomaat en tegenstander van de oorlog in Irak, Joe Wilson, te ondermijnen. Wilson verkondigde dat de regering Bush leugens verspreidde over Iraakse kernwapens ten einde de oorlog te rechtvaardigen.

Libby, destijds de stafchef van Cheney, wordt nu onder meer vervolgd wegens meineed in zaken rond het uitlekken van de naam van een medewerkster van de geheime dienst CIA, Valerie Plame. Zij is Wilsons echtgenote. Cheney zou zelf Libby erop hebben gewezen dat Wilsons vrouw bij de CIA werkte. De openbaarmaking van haar naam beëindigde haar loopbaan bij de inlichtingendienst.

Libby wordt nu vervolgd maar ontkent alle aantijgingen. Cheney's naam duikt geregeld in de stukken op volgens de National Journal. Senator Edward Kennedy zei dat het erop lijkt dat Cheney's inspanningen om Wilson te dwarsbomen mogelijk de nationale veiligheid in gevaar brachten.

Bron: Telegraaf