Onderzoek naar seksueel wangedrag Defensie

Do 23 Maart 2006 14:41 | Truthseeker | 4460 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie gaat een onafhankelijke commissie instellen die onderzoek moet doen naar seksuele intimidatie bij het leger. Directe aanleiding is het schokkende relaas van een 20-jarige vrouw die op het marinefregat hr.ms. Tjerk Hiddes zou zijn lastigevallen, aangerand, geïntimideerd en uiteindelijk ontslagen. Pas daarna meldde ze zich met haar ervaringen bij de vakbond, die het ontslag inmiddels heeft aangevochten.

Het marinefregat zou volgens de vrouw een broedplaats zijn van wangedrag in de vorm van aanranding, verkrachting, druggebruik, drankmisbruik en machtsmisbruik. Veel marinevrouwen deden volgens haar geen aangifte uit vrees dat hun zogeheten takenboek dan niet zou worden afgetekend.

Volgens de Tweede Kamer-fractie van de PvdA vormen de jongste berichten over seksueel en ander wangedrag bij de marine waarschijnlijk het topje van de ijsberg. De fractie vindt het prima dat Van der Knaap nu een onderzoek laat doen, maar het is volgens de sociaal-democraten rijkelijk laat. PvdA-Kamerlid Eijsink: ''Ik ben al lang op de hoogte van diverse gevallen van seksuele intimidatie binnen Defensie want ik spreek geregeld met vrouwen uit het leger. Maar vorig jaar is het meldpunt ongewenst gedrag bij Defensie ineens door Van der Knaap gesloten. Te schandalig voor woorden.''

Het CDA wil een breed onderzoek naar misstanden bij de marine. Naast onderzoek naar seksuele intimidatie, zou ook ander wangedrag als drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik onderzocht moeten worden. De PvdA is hier op tegen, en wil dat seksuele intimidatie apart onderzocht wordt. ''Anders zou de aandacht van het werkelijke probleem, seksuele intimidatie, kunnen worden afgeleid'', aldus Eijsink, hoewel ze erkent dat dergelijk wangedrag vaak onder invloed van drugs en alcohol plaatsvindt.

De VVD wil dat het onderzoek binnen zes weken afgerond is en dat er daarna een grootschalig onderzoek wordt ingesteld naar 'vervagende normen' binnen de krijgsmacht. Namens de SP zei Kamerlid Van Velzen de zaak ''vol verbazing'' te volgen. ''Ik ben geschokt en teleurgesteld over de berichten over seksueel en ander wangedrag op het schip, maar ik vind het goed dat Defensie een en ander onderzoekt.''

 

Bron: ANP