Geheime dienst VS tapt alles af

Za 13 Mei 2006 00:26 | Truthseeker | 2957 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Amerikaanse regering luistert in het geheim telefoongesprekken af van gewone burgers. De inlichtingendienst NSA heeft een database aangelegd van miljarden binnenlandse telefoontjes. In tegenstelling tot wat de regering heeft gezegd worden niet alleen internationale telefoongesprekken van Amerikanen afgeluisterd.

De NSA beschikt over lijsten met telefooncontacten tussen tientallen miljoenen Amerikanen, zo schrijft de krant USA Today. 

USA Today was behoorlijk specifiek in zijn aantijgingen en wist onder andere te melden dat de NSA data krijgt van de telecombedrijven AT&T, Verizon Communications en BellSouth. Volgens goed ingelichte bronnen hebben deze bedrijven databases beschikbaar gesteld met informatie over de gesprekken, zoals de gesprekspartners en de duur. Als dat waar is, hebben de NSA en andere overheidsorganisaties de belgegevens van tientallen miljoenen Amerikanen in handen - zei het zonder informatie over de inhoud van de gesprekken.

Niet alleen journalisten maken zich zorgen om het afluisterprogramma van de overheid; ook onder politici is onrust ontstaan. "Willen ze mij wijsmaken dat tientallen miljoenen Amerikanen lid zijn van al-Qaeda?" en ,,Wij dienen te weten hoe onze regering Amerikanen bespioneert.’’ reageerde senator Patrick Leahy van de Democratische Partij. Senator Arlen Specter zei van plan te zijn de directeuren van de betrokken telefoonmaatschappijen te gaan bellen om te achterhalen wat er precies aan de hand is.

Misschien zijn de telecombedrijven iets te toeschietelijk geweest in het leveren van informatie. Sectie 222 van de Amerikaanse telecomwet (Communications Act) stelt dat telefoonbedrijven geen informatie over klanten mogen vrijgeven, tenzij gedwongen door de wet. Het is onduidelijk of het verzoek van de NSA als wettelijke dwang kan worden gezien.

De Electronic Frontier Foundation, een burgerrechtenorganisatie uit San Francisco, is in januari al een rechtszaak begonnen tegen AT&T omdat het bedrijf privacywetten zou hebben geschonden. De regering Bush heeft echter op 28 april laten weten de aanklacht te willen tegenhouden omdat de rechtszaak 'staatsgeheimen' zou kunnen onthullen.

Voor het creëren van het superbestand heeft de NSA medewerking gekregen van de drie grote telecombedrijven AT&T, Verizon en Bellsouth.

Zie ook deze video van MSNBC en deze FOX video.

 

Bron: Diversen