Na Habeas Corpus ook Posse Commitatus

Zo 29 Oktober 2006 23:39 | Truthseeker | 2750 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Op het Zapruder Weblog staat het volgende geschreven:

Na Habeas Corpus ook Posse Commitatus

Je kan van Bush zeggen wat je wilt, maar hij is wel goed voor je woordenschat Latijn. Na habeas corpus is nu posse comitatus aan de beurt. 17 oktober 2006 tekende president Bush de National Defense Authorization Act. Onder deze wet mag de president naar eigen inzicht de noodsituatie afkondigen (Martial Law) en militaire eenheden inzetten tegen eigen bevolking. Zonder dat hij daar toestemming van de betrokken staten of lokale autoriteiten voor nodig heeft.
Het recht om burgers te kunnen arresteren op basis van ‘horen zeggen’ en zonder recht op beroep of verdediging voor onbepaalde tijd gevangen te zetten en te ‘ondervragen’ had Bush zich al toegeëigend. Nu heeft hij dus ook het recht om militairen in te zetten bij een natuurramp of zelfverklaarde noodtoestand. Aldeze macht ligt nu bij één persoon. Na een inquisitiewet is er nu ook een politiestaatwet en heeft de grondwet nog maar erg weinig bescherming te bieden.
Posse Commitatus was een algemene wet waarmee wetsdienaren (de sherrif) een beroep konden doen op niet-wetsdienaren (burgers en militairen) voor de tijdelijke assistentie bij politietaken. In 1878 werd de Posse Commitatis Act in het leven geroepen om misbruik van dit recht te verhinderen en militaire taken duidelijk te scheiden van politietaken. Met de National Defense Authorization Act maakt Bush onder andere dit belangrijke zelfbeschermingsmechanisme onklaar.

De vraag rijst nu, welk doel dienen deze wetten? Waar komen we op uit als we de hele sterke en onmiskenbare evolutie naar een totalitaire politiestaat een paar jaar door trekken? Van het afschaffen van habeas corpus kan met wat fantasie nog worden beredeneerd dat het ten goede komt aan de strijd tegen terroristen. Maar met welk doel wil een president zich de rechten die de National defense Authorization Act hem geven toe eigenen? Hoe helpt dit hun strijd tegen terroristen?

Lees hier verder.Bron: Zapruder