Fluoride, niet om te lachen

Do 29 Maart 2007 13:14 | Truthseeker | 3453 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Fluoride zou de stralende lach van kinderen wel eens meer kwaad dan goed kunnen doen. Te veel fluoride kan fluorose veroorzaken, dat het tandglazuur aantast. Het Amerikaanse tandartsengenootschap, dat vroeger voor fluoridering van het drinkwater pleitte, adviseert moeders nu om geen gefluorideerd water te gebruiken bij de bereiding van babyvoeding. Het waarschuwt ook tegen het gebruik van tandpasta met fluoride voor kinderen onder de twee en tegen fluoridespoelingen voor kinderen onder de zes.

Helpt fluoride dan niet tegen tandbederf? In What Doctors Don’t Tell You (jan. 2007) staat dat het tandbederf toeneemt in Ierland, één van de weinige Europese landen waar het water nog wordt gefluorideerd (in Nederland zit geen fluor in het drinkwater). Ongeveer 75 procent van de Ierse kinderen heeft op zijn vijftiende last van tandbederf en 40 procent heeft symptomen van fluorose. Werkers in de gezondheidszorg wijten dit aan de hoge consumptie van snoep en suikerhoudende drankjes onder Ierse kinderen en beweren dat het tandbederf zonder fluoridering van het water nog ernstiger vormen zou aannemen.

Maar Enviroblog (16 nov. 2006) wijst erop dat fluoride ook andere gezondheidsproblemen bij kinderen zou kunnen veroorzaken. Uit een studie van onderzoeker Elise Bassin bleek dat jongens die gefluorideerd water drinken een grotere kans op botkanker hebben.

Bron: Ode