Boek Over Landmijnen-Affaire Nu Al Doodgezwegen?

Di 24 Oktober 2006 17:00 | Truthseeker | 4805 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De strijd van defensieklokkenluider Fred Spijkers duurt nu al 23 jaar. Hij moest liegen, weigerde en werd ontslagen. Sindsdien strijdt Spijkers voor rehabilitatie. 

De pers en Fred Spijkers. 

Vrijdag a.s. presenteert journalist Alexander Nijeboer zijn boek over de affaire-Spijkers, Een Man Tegen De Staat. De website Klokkenluideronline.nl heeft aan het komende boek reeds herhaalde malen aandacht besteed, het meest recent op 30 augustus, op 5 oktober en op 9 oktober. Het boek staat werkelijk bol van de spectaculaire onthullingen. Een ex-minister van Justitie en Defensie die werd gechanteerd met een zedendelict, een accountantskantoor van naam en faam dat een onrechtmatig rapport opmaakt waardoor er na 23 jaar nog steeds geen de facto genoegdoening heeft plaatsgevonden en een verzonnen vuurwerkramp in Enschede waar het in werkelijkheid ging om ontploffende landmijnen waar Defensie vanaf moest. De vraag is thans: in hoeverre gaat dit boek doorklinken in de gevestigde media? Dit boek dat aantoont dat de Nederlandse Staat vele kenmerken vertoont van een criminle organisatie? De vakcentrale FNV heeft zich reeds achter Nijeboer opgesteld; de banden tussen de FNV en Spijkers zijn hecht sinds ex-voorzitter Lodewijk de Waal zich voor Spijkers heeft ingezet en samen met hem een meldlijn voor klokkenluiders heeft geopend. Nijeboer is verbonden aan de Volkskrant. Maar zijn deze twee feiten voldoende om deze zaak de aandacht te geven die het verdient?

In het nieuws was recent dat Nederland opnieuw tot de landen behoort met de grootste persvrijheid. Goed, zo'n boek van Nijeboer kan inderdaad verschijnen. En Nijeboer kan een internetsite beginnen waarop hij zijn bevindingen publiek maakt. Dat is een groot goed. Maar wat levert dat uiteindelijk op als de hele 'mainstream' in de media zijn boek stelselmatig negeert omdat ze te zeer onder de invloed staan van de macht en de overheid? Dat kun je toch wel grote vraagtekens zetten bij die 'grote persvrijheid' in Nederland. Want we mogen toch aannemen dat die persvrijheid vooral wordt afgemeten aan de bewegingsvrijheid van de grote en bekende media. Als die zich zoals in ons land collectief en structureel gaan bezondigen aan zelfcensuur, is er van persvrijheid geen sprake.

Nu is het wel zo, dat de onthullingen van Nijeboer dermate zwaar zijn, dat het voor de overheid en voor de geloofwaardigheid van Nederland rampzalige gevolgen zou hebben als ze gemeengoed worden en doorklinken in het buitenland. Maar is dat een belang van de pers? Hoe kan ons land ooit schoon schip maken en met zichzelf in het reine komen als de schurken in de affaire-Spijkers blijven wegkomen en in de maatschappij de eretitel van 'eerzaam burger' mogen blijven dragen?

Het boek van Nijeboer doet in veel opzichten denken aan het boek Lux Libertas en Leugens van Micha Kat, ook al omdat het is uitgekomen bij dezelfde uitgever De Papieren Tijger. Qua mediaontvangst (kijk op de de site van Nijeboer onder 'mediacentrum') valt op dat Nijeboer net als Kat wordt verbannen naar de perifere media: ouderenomroep Max, Katholiek Nieuwsblad, De Stentor, Nieuwe Revu. Kat was met zijn boek alleen te gast bij de IKON en kreeg in de geschreven pers alleen serieuze aandacht in Katholiek Nieuwsblad en Parool. Omdat Kat's boek over NRC ging konden de 'kwaliteitskranten' er niet omheen, maar geen van de recensies in de 'grote kranten' nam het boek ook maar in eerste aanleg serieus. Hoe zou dat gaan met het boek van Nijeboer? Het is in feite al een schande als het boek wordt afgedaan met een boekbespreking als er wereldonthullingen in staan. Maar dat zal toch wel gaan gebeuren, want er is al meer dan genoeg in de pers geweest voor de 'kwaliteitskranten' om op aan te slaan. Journaliste Pamela Hemelrijk heeft ooit verteld hoe de affaire-Spijkers jaren geleden door de gevestigde media werd 'gekilld' toen ze bij het Magazine van het AD voorstelde een groot verhaal over de affaire te maken. In de vergadering van het Magazine vond iedereen het prachtig en Hemelrijk was al vol goede moed begonnen toen opeens haar chef Harko Keijzer aanklopte. Hij had blijkbaar gesproken met 'boven' en blies het hele project af met de woorden dat die Spijkers 'geen sympathieke man was'.

Bron: Klokkenluideronline.nl


Bron: KLO

Reacties

  Katholiek Nieuwsblad en het schandaaldossier Spijkers

  Wo 25 Oktober 2006 13:27 | Truthseeker |

  Hilversum (Van onze redactie) 24 oktober 2006 - Eind deze week publiceert journalist Alexander Nijeboer van de Volkskrant een boek over Fred Spijkers, de klokkenluider die een mijnenschandaal bij Defensie aan het licht bracht. Het Katholiek Nieuwsblad (KN) berichtte al sinds 1997 over deze affaire. Mede dankzij KN kwam er schot in Spijkers'' strijd voor gerechtigheid.

  Gek verklaard
  Het verhaal van Fred Spijkers begon toen hij als bedrijfsmaatschappelijk werker weigerde mee te werken aan de ontduiking van een schadeclaim. Die was ingediend door de weduwe van een militair die bij een test van een mortiermijn was omgekomen. Spijkers moest de weduwe uitleggen dat haar man zelf schuld had aan zijn dood. Toen Spijkers inzag dat dit onmogelijk het geval kon zijn geweest, protesteerde hij bij het Ministerie van Defensie. Ambtenaren van dit departement besloten zich van hem te ontdoen door hem gek te laten verklaren. Wat volgde is een aaneenschakeling van ongerechtigheden.

  Katholieke waarden
  Nijeboers boek Een man tegen de staat, dat volgens de auteur nieuwe belastende feiten zal onthullen, bouwt voort op het dossier van het Katholiek Nieuwsblad. Dat dossier bestaat uit artikelen van de hand van journalist Henk Rijkers. Volgens deze is het niet zo gek dat juist een katholieke krant over de zaak bleef berichten terwijl andere media zwegen. “Ik vind het vanzelfsprekend dat we vanuit de katholieke waarden solidair zijn met mensen die vermalen worden door ambtelijke en justitiële knevelmachinaties”, aldus Rijkers tegenover katholieknederland.nl.

  Directeur KN
  Nijeboer vroeg een paar jaar geleden aan Rijkers waarom hijzelf eigenlijk geen boek over de zaak schreef. De KN-journalist kende het dossier-Spijkers immers het beste. Toen Rijkers antwoordde dat hij daar geen tijd voor had, vermoedde Nijeboer dat de KN-directeur – een legerkapitein buiten dienst – hem een publicatieverbod had opgelegd. Rijkers ontkent dat ten stelligste. Toch is zijn journalistieke vrijheid beknot, zegt hij.

  Rijkers de mond gesnoerd
  Henk Rijkers: “Als een uitloper in de zaak-Spijkers wilde ik artikelen schrijven over andere klokkenluiders en over belangenverstrengeling in de rechterlijke macht. Op een gegeven moment werd mij van hogerhand te verstaan gegeven dat ik daar maar beter mee kon ophouden. Dat heb ik gedaan, omdat ik wist dat het anders ten koste van mezelf zou gaan.”

  Intimidaties
  Nijeboer tegenover katholieknederland.nl: “Ik respecteer Rijkers zeer. Toch kan ik het niet goed van hem hebben dat hij sinds vorig jaar niets meer over de zaak gepubliceerd heeft. Dat is hem door de directie van zijn krant verboden, dat kan toch niet anders? Waarom ging hij dan niet door? Omdat hij er nu zelf een prijs voor zou moeten betalen? Dat ligt bij mij gevoelig. Ikzelf ben doorgegaan met mijn onderzoek, ondanks diverse doodsbedreigingen en andere intimidaties aan mijn adres.”

  Journalistieke ruggengraat
  Rijkers zegt in een reactie dat hij wel degelijk vrij is om door te gaan met het verhaal rond Spijkers. Zo zal hij in het KN zeker het boek van Nijeboer bespreken. “Ik vind het vreemd dat Nijeboer, een nieuwkomer in het dossier-Spijkers, mij de les gaat lezen over journalistieke ruggengraat.” Hij blijft er echter wel bij dat de directie van zijn krant het liever niet heeft dat hij zich met andere klokkenluiders bezighoudt.

  Pamela Hemelrijk
  Ex-AD-journalist Pamela Hemelrijk wijdde vanochtend haar column in Metro aan de Spijkers-zaak. Hemelrijk zegt dat zij in de jaren negentig er een artikel over had willen schrijven. Toen ze echter aan haar chef te kennen had gegeven dat het verhaal zo brisant was dat het wel een hele weekendbijlage kon vullen, kreeg ze een publicatieverbod opgelegd. “De arm van Defensie is lang, zoals u ziet. Hij reikte in ieder geval tot diep in de anus van de hoofdredactie van het Algemeen Dagblad, dat was zonneklaar.”

  FNV
  Een man tegen de staat zal vrijdag 27 oktober worden gepresenteerd in Amsterdam-Sloterdijk. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius, omdat de FNV zich al jaren inzet voor een betere wettelijke bescherming van klokkenluiders bij de overheid en in het bedrijfsleven.


  https://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2006/detail_objectID584325_FJaar2006.html" target="_blank">http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2006/detail_objectID584325_FJaar2006.html