Blair noemt anti-Amerikaans gevoel in Europa dwaasheid

Vr 15 September 2006 13:26 | Truthseeker | 3868 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Britse premier Tony Blair heeft scherpe kritiek geuit op Europese politici die uiting geven aan ’dwaze’ anti-Amerikaanse gevoelens.
In een 35 pagina’s tellende publicatie van de denktank Foreign Policy Centre zet Blair zijn visie uiteen. Het is een soort pamflet dat de oud-premier in spe als politieke erfenis nalaat.

Blair roept op tot een buitenlands beleid dat gestoeld is op actieve betrokkenheid. Volgens de Britse premier, die in eigen land veel populariteit verloor door zijn alliantie met de VS, kan niet één van de huidige problemen in de internationale politiek worden opgelost zonder Amerikaanse betrokkenheid.

„Het gevaar met de VS vandaag is niet dat ze te veel betrokken zijn. Het gevaar is juist dat ze besluiten de ophaalbrug op te halen en zich terugtrekken.”

„Laat me duidelijk zijn. Ik ben het niet altijd eens met de VS. Ze kunnen soms lastige vrienden zijn. Maar die trant van anti-Amerikaanse gevoelens in delen van de Europese politiek is eerlijk gezegd dwaasheid als je het beschouwt tegen de achtergrond van de lange-termijnbelangen van de wereld waarin wij geloven.”

Blair roept in zijn doorwrochte essay op tot een herziening van de internationale politiek. Hij pleit voor een alliantie van gematigdheid, waarin moslims, joden en christenen, Arabische en westerse, rijke en arme landen gezamenlijk het extremisme het hoofd bieden.

Al in zijn voorwoord noemt Blair de situatie „waarin we verkeren, er een van oorlog, maar dan van een volledig niet-conventioneel soort die niet op de conventionele manier kan worden gewonnen. We kunnen de strijd tegen internationaal extremisme alleen winnen als we laten zien dat onze waarden sterker, beter en rechtvaardiger zijn.” Daarom roept Blair op tot aanpak van de armoede en de klimaatverandering. Opmerkelijk is dat hij in één adem het Midden-Oosten noemt en het streven twee staten te vestigen voor Israël en de Palestijnen.

Blair verwerpt het idee dat in de wereld een strijd tussen beschavingen woedt. „Het is een strijd óm de beschaving, het is de eeuwenoude strijd tussen vooruitgang en reactie, tussen degenen die de moderne wereld omhelzen en degenen die haar verwerpen, tussen optimisme en hoop enerzijds en angst anderzijds.”

Bron: Trouw

Reacties

  Presidentskandidaat VS verklaart WO III

  Vr 15 September 2006 13:33 | Truthseeker |

  Het is inderdaad erg dwaas. Amerika is een geweldig land, dat ons een geweldige toekomst zal brengen.

  Ik verheug me trouwens nu al op de (mogelijk) nieuwe president! Kijk eens hoe positief:


  Presidentskandidaat VS verklaart WO III

  Newt Gingrich, een republikeinse politicus in de Verenigde Staten, vindt dat de VS harder moeten optreden tegen schurkenstaten als Iran, Noord-Korea en Syrië. Hij is in de race voor het presidentschap en als hij gekozen wordt, zal hij naar eigen zeggen de "Derde Wereldoorlog" beginnen.

  Hij wil zich met deze uitspraken profileren als sterke kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen van 2008. Daarin neemt hij het onder andere op tegen de voormalige burgemeester van New York, Rudy Giuliani, en tegen senator John McCain. Gingrich was vier jaar lang voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Daarna werd hij medewerker van het ministerie van Defensie.

  Hij staat erom bekend om direct, confronterend en polariserend te zijn. Hij prees de huidige president George Bush voor zijn "moed en vastberadenheid" in de strijd tegen terreur, maar heeft ook kritiek op zijn beleid. Dankzij Bush is er volgens hem een anti-Amerikaanse coalitie ontstaan, bestaande uit al-Qaeda, Iran, Syrië, Hamas, Hezbollah, Taliban, Venezuela en Saudi-Arabië.

  Volgens hem is de strategie van Bush "niet verkeerd, maar ze faalt omdat ze niet beantwoordt aan de schaal van Wereldoorlog III, een oorlog tussen het Westen en de krachten van de Islam. De strategie van Bush is geen antwoord op de uitdagingen die voor ons staan. We moeten veel meer doen dan we ons tot nu toe hebben ingebeeld". Gingrich wil dat er drastisch meer geld zal gaan naar het leger en naar veiligheidsdiensten. Daarnaast moeten de grenzen van de VS verstevigd worden, en moet een oorlogsmodel aangenomen worden waarbij alle beslissingen van het land beter gecoördineerd worden.

  Bron: Fok!