Albright: Inval Irak grootste blunder Amerika

Di 25 April 2006 17:41 | Truthseeker | 5138 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright heeft ongenadig harde kritiek geuit op de invasie in Irak. Ze vindt het een van de grootste blunders in de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten.

Albright, die minister was onder de democratische president Bill Clinton, deed haar uitspraken zondag in een interview met The New York Times.

Volgens Albright was de Iraakse president Saddam Hussein 'een afschuwelijke man. Maar ik denk niet dat hij een directe bedreiging vormde voor de Verenigde Staten. Je kunt niet oorlog voeren tegen iedereen die je niet mag.' Zij vindt dat het begrip democratie wordt uitgehold doordat het in Irak met een bezetting wordt gebracht. 'Democratie moet vanuit de bevolking komen en niet worden opgelegd.'

Massavernietigingswapens
Ook van een andere kant kwam kritiek op de Amerikaanse inval. Een voormalige hoge CIA-functionaris, Tyler Drumheller, zei in het programma '60 minutes' van de Amerikaanse nieuwszender CBS dat de veiligheidsdient president George W. Bush voor de oorlog in Irak heeft gewaarschuwd dat het regime van Saddam Hussein helemaal geen massavernietigingswapens bezat. Maar Bush was daarvan niet onder de indruk. 'Het beleid stond vast,' zei Drumheller, die vorig jaar met pensioen ging. 'De inval in Irak was aanstaande en er moest informatie beschikbaar komen die de inval zou steunen.'

De aanwezigheid van massavernietigingswapens was de reden voor de Verenigde Staten en Groot-Brittannië om Irak in 2003 binnen te vallen. Die wapens zijn nooit gevonden, en dat leidde tot kritiek op Bush en zijn Britse ambtsgenoot Blair. Voorstanders van de oorlog vinden de inval desondanks gerechtvaardigd, omdat Saddam een gruwelijke dictator was die chemische wapens tegen zijn eigen volk inzette. Het proces tegen Saddam is in volle gang.

Door Fleuriëtte van de Velde /  Elsevier.

 

 

 

 

 

Bron: Elsevier