Seksuele intimidatie op Militaire Academie

Di 11 April 2006 13:18 | Truthseeker | 2875 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Roddelen, buitensluiting, scheldpartijen, onnodige kritiek, geweld, discriminatie en seksuele intimidatie. Het zijn een aantal punten die genoemd worden in een rapport over de misstanden op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Twee cadetten van de KMA voerden het onderzoek uit. 'Op de KMA is geen open cultuur die dat soort gedrag aan de kaak stelt', schrijven de cadetten.

Gouverneur Tom van Osch van de KMA denkt niet dat er heel veel mis is op zijn opleiding maar vindt wel dat er zaken verbeterd moeten worden. "Zoals het ook op een universiteit of in een studentenhuis gaat, zullen hier ook wel dingen gebeuren", zegt hij. De gouverneur is toch blij met de scriptie. "Hier kunnen we mee verder in de lessen".

"Schokkend", zegt Marlies Verhoef, voorzitter van de militaire vakbond AFMP. Volgens de scriptie komt slechts een topje van de ijsberg van de misstanden aan het licht. "Er wordt wel aandacht gegeven aan de misstanden op de militaire opleidingen, maar blijkbaar weten de scholen niet altijd hoe ze daar mee om moeten gaan", zegt ze.

Bij de leiding van de KMA zijn overigens geen alarmbellen gaan rinkelen na het verschijnen van het rapport. "De leiding van de KMA had zelf het onderzoek moeten doen. Het zijn nu 'maar ' studenten die het nu gedaan hebben. Dus helaas tilt men er niet zwaar aan", zegt Verhoef.

Bron: Twee Vandaag