Telegraaf-journalisten verhoord. Persvrijheid verdwenen!

Wo 10 Mei 2006 23:28 | Truthseeker | 4448 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Justitie verdenkt De Telegraaf-verslaggevers Joost de Haas en Bart Mos van het schenden van staatsgeheimen. Daarop staat een maximumstraf van zes jaar cel. Gisteren werd het duo urenlang aan de tand gevoeld in een onderzoek naar het uitlekken van staatsgeheimen over topcrimineel Mink K.

De Haas en Mos weigerden echter antwoord te geven op vragen hoe ze aan het materiaal waren gekomen. Ze beriepen zich op hun journalistieke verschoningsrecht. De twee journalisten moesten ook DNA-materiaal afstaan. Het is voor het eerst dat dit gebeurt bij verslaggevers.

Kwalijk
De Telegraaf onthulde in januari dat geheime stukken van de inlichtingendienst AIVD circuleren in het criminele milieu. Die stukken zouden afkomstig zijn geweest van "voormalig" geheim agent Paul H., die nu gevangen zit. Volgens De Telegraaf is men indertijd overgegaan tot publicatie van de staatsgeheime dossiers, omdat daarin melding werd gemaakt van verdenkingen over corruptie in de hoogste kringen van politie en justitie. Het maatschappelijk belang was volgens de krant hoger dan het geheim. Dat gold volgens de redactie ook voor de melding van het feit dat deze dossiers op straat waren beland.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het ''uiterst kwalijk'' dat de journalisten op de korrel worden genomen door justitie. Dit is al het zoveelste incident waarmee de relatie tussen de Nederlandse justitie en de media verder onder druk komt te staan, aldus de NVJ. De vereniging heeft De Telegraaf juridische ondersteuning aangeboden en wil overleg met het Openbaar Ministerie.

Bron: De Telegraaf (restricted)