De Berichtgeving van de Volkskrant

Wo 31 Januari 2007 10:13 | Truthseeker | 2718 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Stan van Houcke over subjectieve berichtgeving Volkskrant.

De werkwijze van de journalistiek is officieel dat de feiten worden gecheckt en vervolgens gedubbelcheckt, 1 bron is niet voldoende. En als de feiten niet gecheckt kunnen worden stuurt men een journalist op pad om achteraf de feiten alsnog te checken. Sterker nog: het is geen feit zolang het niet gecheckt is. Zolang het niet gecheckt is, behoort het tot de categorie: beweringen.

De Volkskrant bericht:

'Veldslag in Irak: 250 rebellen gedood
Reuters, AP, AFP
NAJAF - In een veldslag bij de sjiitische heilige stad Najaf, hebben Amerikaanse en Iraakse troepen zondag ongeveer 250 gewapende opstandelingen gedood – gebruikmakend van tanks en helikopters. Dit hebben de Iraakse autoriteiten zondagavond verklaard.'

Lees verder: http://www.volkskrant.nl/buitenland/article391982.ece/
250_Rebellen_gedood_bij_veldslag_in_Irak

Heeft de Volkskrant een verslaggever in Irak? Nee. Gaat het nu een verslaggever naar Irak sturen om dit geval te onderzoeken? Nee. 250 rebellen dus. Precies 250, of 251, of 249? Nee, precies 250, mooi rond getal, gemakkelijk te onthouden. Rebellen? Ja, rebellen, of anders 'gewapende opstandelingen.' Gewapende opstandelingen? Waarom rebellen, opstandelingen? Die mensen verzetten zich toch tegen een Amerikaanse bezetting die volgens Westerse cijfers al honderduizenden slachtoffers heeft geeist, vele malen meer dan de rond 3000 slachtoffers op 11 september 2001. Of heeft dat er niets mee te maken? Waarom zitten die Amerikanen dan in Irak? O ja, de olie, zoals u in tientallen berichten op deze weblog gedocumenteerd kunt lezen. Maar daarover bericht de Volkskrant niet. Desondanks, gezien al die doden, gezien Abu Ghraib, gezien de olie, gezien de uitspraken van Irakezen zelf, zou ik als onafhankelijke journalist, niet snel de kwalificatie 'rebellen' gebruiken. Rebelleerde het Nederlands verzet tegen de nazi bezetting? Volgens de Volkskrant kennelijk wel. Was het Nederlands verzet een stelletje gewapende opstandelingen? Volgens de Volkskrant en de toenmalige NSB en de nazi's wel.

Wie zegt dat het rebellen en opstandelingen zijn? Dat zegt de baas, de hoofdaap, de autoriteit met de meeste wapens, en die heeft altijd gelijk. Destijds berichtte de Volkskrant braaf en ongecheckt wat de Amerikanen vertelden over de aanval op Fallujah. Een jaar later meldde Italiaanse journalisten die onderzoek hadden gedaan dat de Amerikanen daarbij fosforbommen hadden ingezet tegen de burgerbevolking. Beelden toonden de juistheid van dit feit aan. De Amerikanen zelf bevestigden noodgedwongen de inzet van fosfor.

Lees hier verder.

Bron: Deep Journal