De kracht van Broccoli

Vr 21 April 2006 15:47 | Truthseeker | 2900 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Jaren geleden was er op Nederland 3 een aflevering van “Kleur bekennen” van Martin Simek met voedings- en kankerdeskundige dr. A.J. Houtsmuller en Joop Braakhekke, cuisinier en presentator van een kookprogramma over de relatie tussen voeding en kanker. Het was een zeer indrukwekkend programma waarin Houtsmuller, die door skeptici een kwakzalver wordt genoemd, zijn therapie en voedingsadviezen naar voren bracht en Joop Braakhekke aan de hand van die voedingsadviezen een lekker maaltje op tafel zette.

Die tafel stond overigens midden in een veld met allerlei organisch geteelde groente. Houtsmuller bracht toen al de belangrijkheid van o.a. Broccoli naar voren. Overigens was Houtsmuller al eens eerder op TV te zien in het programma de stoel, een programma over mensen die men paradijsvogels of op zijn minst exentriek kan noemen. Door de skeptici en de starre “wetenschap” werden en worden de theorieën van Houtsmuller weg gehoond. Krijgt hij nu eindelijk erkenning?

In februari in het nieuws:
Groenten repareren DNA
Het eten van broccoli, bloemkool en kool kan kanker voorkomen door beschadigd DNA te repareren. Dat zeggen onderzoekers van het Amerikaanse Georgetown University Medical Center in het British Journal of Cancer.

Uit hun onderzoek blijkt dat twee in de groenten voorkomende stoffen, indol-3-carbinol (I3C) en genisteïne, de niveaus verhogen van de eiwitten BRCA1 en BRCA2. Deze eiwitten repareren beschadigd DNA. Normaal gesproken zijn de BRCA niveaus in kankercellen lager dan in gezonde cellen. Deze nemen in borst- en prostaatkankercellen weer toe onder invloed van I3C en genisteïne.
Dat kanker kan ontstaan door mutaties in de genen die voor BRCA1 en BRCA2 coderen is al langer bekend. De onderzoekers denken nu kanker te kunnen voorkomen door de BRCA niveaus te verhogen met het eten van groenten.

Overigens is het verband tussen broccoli en kanker niet nieuw, maar hiermee is het ook op moleculair niveau aangetoond. Onderzoekers van Twente meldden vorige week al dat broccoli kanker ook kan voorkomen door haemijzer te neutraliseren.

Lees hier op dossierX.nl verder.

 

 

 

 

Bron: Dossier X