'Alleen hoge inkomens profiteren bij VVD'

Ma 28 Augustus 2006 18:01 | Truthseeker | 3306 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

DEN HAAG - Vooral de hoge inkomens gaan er op vooruit in het verkiezingsprogramma van de VVD. Die kritiek uiten PvdA-leider Wouter Bos en Groenlinks-fractievoorzitter Femke Halsema op de plannen van de liberalen.

„De belastingverlaging die de VVD met de ene hand geeft, wordt met de andere weer teruggenomen door hogere huren en duurdere zorg,” zegt Bos in een reactie op het maandag gepresenteerde programma van de liberalen. „Het is een sigaar uit eigen doos. Per saldo profiteren alleen de topsalarissen van deze voorstellen.”

Het „pijnlijkste punt” hierin noemt Bos de nieuwe bezuinigingen op de zorg en sociale zekerheid. Volgens Bos maken veel werknemers zich al zorgen over hun baan en nu wil de VVD ook nog de ontslagbescherming versoepelen en de duur van de werkloosheidsuitkering halveren.

Groenlinks-fractievoorzitter Halsema sluit zich grotendeels aan bij de kritiek van Bos. Zij vindt dat in het concept-verkiezingsprogramma van de liberalen de verschillen tussen arm en rijk heel groot worden gemaakt. Miljarden euro's aan lastenverlichting komen terecht bij mensen die toch al goede banen hebben. Dat wordt betaald door hard te snoeien in de zorg en de sociale zekerheid. „De laagstbetaalden worden dubbel de dupe,” aldus Femke Halsema.

Zij verwijt de liberalen ook dat die niets willen doen aan de aftrek van de hypotheekrente, niet de AOW-leeftijd willen verhogen en ook de ouderen niet via de belasting mee willen laten betalen aan de AOW: „Daarop ligt een politiek taboe. Ten koste van alles moeten kennelijk de rijke huizenbezitters en de rijkste ouderen worden ontzien; dat zijn immers de potentiële VVD-kiezers.”

Groenlinks noemt het „verrassend” dat de VVD een voorstander blijkt van gratis kinderopvang, maar denkt ook dat die partij daar te weinig geld voor uittrekt.

FNV: VVD zakt door fatsoensbodem

AMSTERDAM - De VVD zakt volgens de FNV „onder de fatsoensbodem” door onder meer de maximale WW-duur te willen halveren, jongeren uit te sluiten van bijstand en de uitkeringen niet meer welvaartsvast te houden.

Dat stelde een woordvoerder van de vakcentrale in een eerste reactie op het maandag gepresenteerde conceptverkiezingsprogramma van de liberalen. Volgens de FNV-zegsman breekt VVD-leider Mark Rutte zijn verkiezingsbelofte dat de VVD een brede volkspartij wil zijn. „Dit programma biedt weinig perspectief voor diegene die langs de kant staat. Dit ademt de geur van: het is je eigen schuld, als je geen baan hebt.”

Volgens de FNV zullen door de WW-plannen van de VVD vooral oudere werklozen sneller in de bijstand belanden, omdat weinig werkgevers om hen zitten te springen. Verder vraagt de grootste vakbeweging van Nederland zich af welk perspectief je werkloze jongeren tot 27 jaar wil bieden door hun bijstand te ontzeggen.

Bron: Telegraaf