Fraude met stemcomputers nu ook in EenVandaag (video)(Trailer)

Wo 4 Oktober 2006 14:09 | Truthseeker | 4997 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

EenVandaag, het nieuws- en actualiteiten programma van de TROS en AVRO, komt in de uitzending van vanavond met "opmerkelijk nieuws" over de stemcomputer. Het programma onderzocht de stemcomputers die op 22 november tijdens de komende Tweede Kamer verkiezingen gebruikt worden.
Wat er precies ontdekt werd is niet bekend, maar de teaser is veelbelovend:


Teaser: EénVandaag.

De uitzending begint om 18.20 op Nederland 1.

Zie ook de stelling van Security.nl over het onderwerp:
Verzegeling stemmachines maakt stemmen betrouwbaarder. 

Bron: Security.nl / Niburu / EénVandaag

Reacties

    De betreffende uitzending....

    Do 5 Oktober 2006 11:19 | Frank |

    Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) woensdag verder onder druk gezet om vermeende onveilige stemmachines te repareren.

    Als hij niet snel adequate maatregelen neemt, is dat een onrechtmatige daad jegens de kiezer en kan hij daarom een rechtszaak verwachten, kondigde oprichter Rop Gonggrijp aan.


    hier vind je de uitzending....


    Ook in België vragen over stemcomputers

    Vr 6 Oktober 2006 23:45 | Truthseeker |

    BRUSSEL (ANP) - Na vragen in Nederland, rijzen ook in België twijfels over de veiligheid van stemcomputers. De vereniging Vooreva vecht het systeem van elektronisch stemmen aan. De leden vinden dat het de kiezers berooft van elke mogelijkheid de uitslag te controleren.

    België houdt zondag verkiezingen voor de gemeenteraden en provincies. De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen verzekerde vrijdag dat elektronisch stemmen ,,honderd procent betrouwbaar is\'\'. Een van de waarborgen is dat de stemcomputers alleen kunnen draaien op een versleutelde diskette. Andere diskettes, zoals van fraudeurs, werken volgens hem niet.

    Bron: Gelderlander


    Zie ook:


    Experts observeren Belgische stemcomputers
    Elektronisch stemmen in Nederland in vraag gesteld


    Wie zondag gaat stemmen, hoeft niet vreemd op te kijken als er in het stemlokaal buitenlandse observatoren aanwezig zijn. Experts van de Organisatie van Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) willen de Belgische stemcomputers in actie zien. In de komende gemeenteraadsverkiezingen zal iets minder dan de helft van de burgers elektronisch stemmen.

    De deskundigen van het Bureau voor Democratische Instellingen en de Mensenrechten van de OVSE (ODIHR) gaan verschillende dingen onderzoeken. Ze willen onder meer weten hoe betrouwbaar en transparant het Belgisch stemcomputersysteem is. Ook de mate waarin de burger het elektronisch stemmen vertrouwt, wordt bestudeerd.


    "Hun opdracht zal eveneens toelaten de vergelijkende studie van elektronische stemsystemen te verdiepen, rekening houdend met de criteria die ODIHR promoot op vlak van verkiezingen", aldus federale minister van Buitenlandse Zaken en tevens OVSE-voorzitter Karel De Gucht.

    Toevallig is deze week bij de noorderburen een felle discussie ontstaan over het gebruik van computers om stemmen te registreren. In het actualiteitenprogramma EénVandaag toonde de actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet hoe de Nederlandse stemcomputers te hacken zijn.

    Kwaadwillenden moeten wel fysieke toegang tot de computers hebben. De Nederlandse kieswet eist een strenge bewaking van de toestellen, maar in realiteit blijkt onder meer de stad Rotterdam daarin tekort te schieten.

    De actiegroep beweert ook dat de Nederlandse stemcomputers radiosignalen uitzenden, waardoor buitenstaanders kunnen weten welke stem wordt uitgebracht. \'Wij vertrouwen stemcomputers niet\' eist dan ook dat de gewraakte stemcomputers niet worden ingezet voor de verkiezingen voor de Nederlandse Tweede Kamer op 22 november.

    In België wordt er echter gebruikgemaakt van andere stemcomputers dan in Nederland. De Nederlandse machines worden gefabriceerd door de Nederlandse Apparatenfabriek (Nedap) en Sdu, in België staan in de kieshokjes toestellen van Bull en Philips. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in het arrondissement Antwerpen, gaat het om verouderde stemcomputers uit 1994. Ook in België zijn er mensen, zoals de groep VoorEVA en de blogger Thomas De Flo, die kritiek hebben op het elektronisch stemmen.

    Normaal gesproken zou het huidige stemsysteem met magneetkaart en diskettes aan vervanging toe zijn, maar dat bleek geen haalbare kaart tegen deze verkiezing. Ook de verkiezingen van volgend jaar, voor het federale parlement, zullen wellicht op dezelfde manier plaatsvinden. Pas daarna zou een nieuwe stemcomputer zijn intrede maken.

    Met een bijdrage van Remco Mourits.
    Bron ZDNet.Be