Inspectie legt kliniek voor stamceltherapie subiet stil

Di 3 Oktober 2006 17:30 | Truthseeker | 3367 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM - Het Preventief Medisch Centrum (PMC) in Rotterdam moet onmiddellijk stoppen met de behandeling met stamcellen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt dat onduidelijkheid over de herkomst van de cellen een gevaar oplevert voor patiënten. 

De inspectie probeert sinds juni tevergeefs de herkomst, geschiktheid en veiligheid van de gebruikte stamcellen vast te stellen. Dit naar aanleiding van klachten van neurologen. Volgens PMC hebben tweehonderd patiënten zich laten behandelen met stamcellen.

Tot een verbod was door inspecteurs al besloten toen vrijdag een Britse patiënt na een behandeling in het centrum met een acute allergische reactie moest worden opgenomen in het Rotterdamse Havenziekenhuis. De patiënt kon na behandeling naar huis.

De inspectie vreest dat patiënten van het PMC een risico lopen op infectie met bijvoorbeeld HIV, hepatitis A,B,C of Creutzfeldt-Jakob. Ook zou kans bestaan op allergische reacties, kwaadaardige gezwellen of afstotingsreacties.

Het instituut bestaat sinds 25 jaar en omschrijft zichzelf als centrum voor alternatieve geneeskunde en geneeswijzen. Bij een bezoek trof de inspectie onder meer een voorraadvat aan met stamcellen die volgens de leverancier niet geschikt waren voor gebruik bij mensen. Een tweede leverancier uit Pakistan kon geen duidelijkheid verschaffen over de herkomst van het materiaal.

Documenten konden niet aantonen dat de keten van donor tot ontvanger van stamcellen veilig is. Niettemin zei PMC-directeur Robert Trossel maandagavond in te staan voor de veiligheid en kwaliteit van de stamcellen.

Stamcellen zijn nog niet gespecialiseerde lichaamscellen, in dit geval gewonnen uit navelstrengbloed, die na inspuiting kunnen uitgroeien tot gezonde weefselcellen. De therapie bevindt zich in een experimenteel stadium; vooral uitbehandelde patiënten hopen er baat bij te hebben. De behandeling is kostbaar en wordt niet vergoed.

Bron: Volkskrant