Ecotherapie helpt tegen depressie

Di 15 Mei 2007 00:56 | Truthseeker | 5651 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Een wandeling in de natuur helpt om een depressie te bestrijden en het zelfvertrouwen te herstellen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Essex die maandag werd gepubliceerd. "Ecotherapie", zou dan ook echt als een behandeling moeten gezien worden, luidt het.

In de studie, met de naam "Ecotherapie: de groene agenda voor de mentale gezondheid" vergeleken de onderzoekers de gemoedstoestand van depressieve mensen gedurende een half uur in de natuur en in een winkelcentrum. Dat leverde verrassende resultaten op. De depressieve gevoelens namen bij 71 procent van de natuurwandelaars af met 90 procent en hun zelfvertrouwen steeg.

Na een wandeling door een winkelcentrum ondervond maar 45 procent een vermindering van de negatieve gevoelens en 22 procent werd er nog depressiever van, 50 procent voelde zich er meer gespannen en 44 procent kreeg in het winkelcentrum een lager gevoel van eigenwaarde.

De natuur blijkt ook goed te zijn voor mensen die met andere mentale problemen worstelen: voor 94 procent heeft het platteland een gunstige invloed.

De onderzoekers vinden ecotherapie dan ook een geloofwaardige behandeling die door artsen zou moeten voorgeschreven worden. "We zeggen niet dat ecotherapie antidepressiva kan vervangen, maar ze moet op zijn minst ook in aanmerking genomen worden", luidt het.

Bron: Gazet van Antwerpen - Fok