Telefoontaps justitie liggen op straat

Di 11 April 2006 13:23 | Truthseeker | 4103 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Verslagen van telefoongesprekken tussen criminelen, die bij strafzaken horen, zijn op straat beland.

De telefoontaps van justitie zijn in handen gekomen van dagblad De Telegraaf, die ze naar het Landelijk Parket heeft gestuurd. Een woordvoerder van het parket heeft dat bevestigd. Het is het zoveelste lek bij justitie in korte tijd.

Mensensmokkel
Volgens de zegsman van het parket in Rotterdam gaat het om verslagen uit twee onderzoeken van de Koninklijke Marechaussee naar mensensmokkel. De onderzoeken zijn volgens hem beide afgerond. Het lekken van de taps zou geen schadelijke gevolgen voor de zaken hebben. De verdachten in kwestie moeten nog voorkomen.

Het Landelijk Parket onderzoekt nog waar de verslagen vandaan komen. Volgens De Telegraaf heeft een lezer de verslagen naar de krant gestuurd. Om de desbetreffende zaken niet onnodig te beschadigen heeft De Telegraaf besloten om specifieke details achterwege te laten.

Zoveelste incident
Het incident is het zoveelste in een reeks, waarbij door slordigheid en het niet naleven van de regels vertrouwelijke informatie of dienstgoederen in handen van onbevoegden vielen. Dat gebeurde niet alleen bij politie en justitie, maar ook bij onder meer de algemene inlichtingendienst AIVD en de militaire inlichtingendienst MIVD. Uit diverse auto's werden laptops, al dan niet doorgeladen dienstpistolen, (digitale) agenda's en computerspullen als een floppy, geheugenstick en cd-rom gestolen.

Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken heeft al herhaaldelijk zijn ongenoegen uitgesproken over de vele incidenten. Naar aanleiding daarvan onderzoekt hij of er aanvullende regels nodig zijn voor het privégebruik door ambtenaren van zakelijke apparatuur. Die hebben nu al te maken met een gedragscode integriteit en met diverse voorschriften om computers en bestanden te beveiligen.


Bron: Telegraaf