Britse Regering: Rusland vermoordde Litvinenko

Zo 3 December 2006 23:38 | Truthseeker | 3364 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Alexander Litvinenko is volgens de Britse regering "waarschijnlijk" vermoord door huurmoordenaars in opdracht van de Russische staat. Litvinenko's naam kwam voor op een Russische 'dodenlijst': daarop staan vijf personen die gezien worden als gevaar voor Rusland, en door de Russische geheime dienst vermoord moeten worden. Dat hebben bronnen binnen de Britse regering gemeld tegen The Sunday Telegraph.

De Russische geheime dienst FSB heeft meer dan dertig spionnen in Groot-Brittannië. Daarmee is Rusland het grootste spionagegevaar voor Groot-Brittannië. De spionnen zouden activiteiten van Russische migranten in de gaten houden en tegenstanders van het beleid van de Russische president Vladimir Poetin de mond snoeren. Ook houden ze zakenlui, parlementsleden en wetenschappers in de gaten om commerciële- en staatsgeheimen te stelen. Rusland is vooral geïnteresseerd in geheimen op het gebied van financiën, energie, industrie, defensie en elektronica.

De Britse regering heeft direct enkele zakenlui gewaarschuwd dat zij ook op de 'dodenlijst' staan. Dit zijn zakenlui van de energiebedrijven BP en Centrica. De spionnen slaan vooral hun slag tijdens handelsbijeenkomsten. De spionnen opereren vanuit de Russische ambassade en gebruiken deze als hoofdkwartier. Deze ambassades zijn officieel Russisch grondgebied. De spionnen zouden net zo actief zijn als tijdens de Koude Oorlog, ondanks dat Groot-Brittannië nu gezien wordt als een bondgenoot van Rusland in de strijd tegen terrorisme. De Verenigde Staten zijn het enige land waar nog meer Russische spionnen actief zijn.

Bron: Telegraph.co.uk - Fok