Experts in actie tegen stemmachine

Vr 7 Juli 2006 16:01 | Truthseeker | 2909 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM - Een groep deskundigen is op internet een actie begonnen tegen de stemmachine.

Op Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl legt initiatiefnemer, oprichter van internetaanbieder XS4All Rop Gonggrijp uit dat hij verkiezingen via de stemcomputer wil kunnen controleren.

Bij de zijn ’bezorgde burgercoalitie’ hebben zich onder meer softwareschrijver Peter Knoppers van de TU Delft, onderzoekster Anne-Marie Oostveen van het Rathenau Instituut en sleutelexpert Barry Wels aangesloten.

Het wantrouwen ontstond bij Gonggrijp toen hij bij de laatste verkiezingen in Amsterdam voor het eerst werd geconfronteerd met een stemcomputer. Knoppers legde donderdag uit dat hem hetzelfde overkwam, vijf jaar geleden. De actiegroep spreekt consequent over stemcomputer. Stemmachine is een misleidende naam omdat het een computer is, oordelen de leden.

De broncode van de gebruikte software moet worden gepubliceerd, zegt Gonggrijp. Van elke stem moet een kopie worden gemaakt om de uitslag achteraf te kunnen controleren en een steekproef te kunnen uitvoeren, voegt Knoppers toe. ,,De controle op de telling van de stemmen is vele mensen uit handen gerukt en ligt nu bij een handjevol technici, testinstellingen en ambtenaren,’’ stelt Gonggrijp op de site.

De groep programmeurs, computerbeveiligers en systeembeheerders geniet naar eigen zeggen iedere dag van alle mogelijkheden van de techniek. Maar wat hen betreft stemt Nederland op 22 november gewoon met het rode potlood.

(ANP)

Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl

 

Zie ook:

http://www.daanspeak.com/1/Stemfraude.html

 

Bron: AD / ANP