Minder tv kijken goed voor geheugen

Wo 30 Augustus 2006 11:50 | Truthseeker | 3939 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Met een beetje activiteit kun je je geheugen flink verbeteren. Niet meer te veel voor die tv zitten dus! Ook meer vis en minder alcohol kunnen je helpen om je hersenen in vorm te houden.
Dat concluderen Australische wetenschappers uit een online onderzoek onder bijna 30.000 mensen. De ondervraagden moesten eerst een aantal geheugentests doen en daarna een lijst invullen waarop naar gewoonten als tv-kijken, drinken en lezen werd gevraagd. Er bleek geen verschil te zijn tussen mannen en vrouwen.

Quiz
Minder tv kijken bleek het grootste effect te hebben op het geheugen. Mensen die dat minder dan een uur per dag deden, scoorden bij alle geheugentests beter dan mensen die veel langer tv keken. Maar niet alle tv-programma's zijn slecht, benadrukken de onderzoekers. Kijken naar quizzen zou namelijk weer wél een positieve invloed hebben, omdat je dan toch actief meedenkt. Ook nieuwsuitzendingen zouden goed zijn voor de hersenen.

Maar voor het beste resultaat kun je die tv het beste uitlaten. Wil je binnenshuis iets ontspannends doen, lees dan een boek. Volgens de wetenschappers ben je dan actief genoeg bezig. Mensen die fictie lezen, blijken een beter geheugen te hebben dan mensen die dat niet doen. verder kwam uit het onderzoek naar voren dat mensen die kruiswoordpuzzels maken, gemakkelijker dingen kunnen onthouden.

Boodschappenlijstjes
Ook mensen die veel vis eten zouden beter zijn in het reproduceren van boodschappenlijstjes en namen. En mensen die minder dan twee glazen alcohol per dag dronken, scoorden eveneens beter op de geheugentests. De onderzoekers zeiden dat de uitslag van het onderzoek moet worden beschouwd als een indicatie en niet als een statistisch gegeven.

Goed voor je geheugen:


minder televisie kijken;

als je toch kijkt, kijk dan vooral naar nieuwsuitzendingen en quizzen;

lees fictie;

eet veel vis;

gebruik niet teveel alcohol.
Verbergen emoties
Vorig jaar bleek al uit een onderzoek dat het verbergen van je emoties erg slecht is voor je geheugen. Als je bijvoorbeeld naar een emotionele film kijkt en probeert niet te huilen, bewijs je je hersenen geen dienst. Het resultaat is dat je delen van heftige scènes heel snel vergeten bent. Dit zou te maken hebben met multitasking: je hersenen zijn zo druk bezig met verdringen van emoties, dat het geheugencentrum minder goed werkt.

Bron: Planet - ANP