Zalm toont begrip voor kritiek Tweede Kamer op Overnamewet......maar doet het toch!

Di 11 April 2006 14:00 | Truthseeker | 3336 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het Wetsvoorstel is een uitwerking van een regel die bedoeld was om verdediging tegen vijandige overnames af te breken, maar waar slechts weinig van over is gebleven.

------------------------------

Minister Gerrit Zalm van Financiën heeft 'begrip' voor de kritiek van de Tweede Kamer op het voorstel voor de nieuwe Overnamewet. De Kamer vindt dat minister Piet Hein Donner van Justitie te ver gaat in het schrappen van beschermingsconstructies van Nederlandse bedrijven.

Zalm deed zijn uitlatingen zaterdag op de vergadering van ministers van financiën in Wenen.
Minister Donner wil dat beschermingsconstructies na zes maanden niet meer gelden, terwijl hij het ook onmogelijk wil maken dat bedrijven zich tegen een vijandige overname beschermen door het certificeren van aandelen. Hierbij gaat hij verder dan de Europese overnamerichtlijn van lidstaten eist.

De regeringspartijen VVD en CDA en grootste oppositiepartij PvdA zetten hier grote vraagtekens bij. Veel andere Europese landen doen helemaal niets aan beschermingsconstructies, vinden zij. Als Nederland verder gaat dan andere lidstaten, dreigt uitverkoop van het Nederlandse bedrijfsleven.

'Ik heb inmiddels een overzicht laten maken van hoe die richtlijn wordt geïmplementeerd in andere landen', reageerde Zalm zaterdag. Naar aanleiding daarvan kan hij 'enig begrip' opbrengen voor het Kamer-standpunt 'dat je ook moet kijken naar hoe andere landen de overnamerichtlijn implementeren, in plaats van dat je zelf allerlei heel makkelijke mogelijkheden biedt voor fusies en overnames, terwijl dat bij de andere kant niet zo is'.

Donner stuurde in december zijn voorstel naar de Tweede Kamer. Nederland heeft tot 20 mei de tijd de Europese overnamerichtlijn in nationale wetgeving om te zetten.

Bron: Financieel Dagblad